Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Oro för skola och ökande klyftor i ny välfärdsrapport

NORRKÖPING
- Ett välfärdsbokslut, där bakgrunden finns i 90-talet och siktet är inställt mot framtiden.
Så summerar Berit Sundgren Grinups den andra och avslutande rapport, som hon nu lagt fram från kommunens välfärdsprojekt.

Norrköping2001-11-16 00:00
Första rapporten, från augusti i fjol, var en sammanställning av statistik som sammantaget visade på den ogynnsamma utvecklingen i Norrköping under 90-talet - med dubbelt fler utanför arbetsmarknaden, nedrustningar, ökade sociala kostnader osv.
Den rapporten, med mycket siffror i, har nu följts upp med framför allt gruppsamtal där då drygt 100 Norrköpingsbor deltagit i 18 grupper. Man har där talat om utvecklingen under 90-talet och om framtidens välfärd.

<b>Förändrad välfärd</b>
Som viktiga markeringar i sin slutrapport pekar Berit Sundgren Grinups på att välfärden förändras, vi lever i en brytningstid från produktions- till konsumtionssamhälle, globaliseringen gör sig allt mer gällande även lokalt.
I gruppdiskussionerna finns återkommande inslag. I mycket hög grad kom man att resonera kring alla de försämringar, som varit under 90-talet.
Samtidigt har då politiker och tjänstemän hållit sig med en retorik, som inte alltid stämt med verkligheten. Ur sådant kan olika former av "offentlig lögn" växa fram.

<b>Skolan drabbad</b>
Sundgren Grinius nämner en utbredd osäkerhet bland deltagarna om vilket skydd välfärden numera ger. Ett vanligt tema var också att skolan drabbats hårt av kvalitetsförsämringar.
- Överhuvud taget har det blivit mycket diskussioner om skolan. Uppgivenhet och tröghet är ord som ofta förekommer. Det talas också om respektlöshet i många skolor.
Hon konstaterar ett förhållande, som även framkommit ett antal gånger i Folkbladets spalter: Tröttheten bland kommunens personal är påtaglig.

<b>Ökande klyftor</b>
Annat som kommit fram i gruppdiskussionerna är det stora behovet av mänskliga kontakter, oro över ökande klassklyftor - och samtidigt en stark vilja att hjälpa dem, som har sämre resurser.
Rapporten mynnar ut i en del förslag. Man ska, säger Sundgren Grinups, ta vara på mångfalden - när det gäller etnicitet likaväl som ålder och kön. Kvalitetsfrågorna blir allt viktigare. Det är vidare viktigt med samverkan över olika administrativa gränser. Det sociala arbetet måste utvecklas.
Kommunalrådet Rita Eklund (s) har varit ordförande i den referensgrupp, som hela tiden funnits. Hon lovar att man nu ska ta vara på rapporten och göra politik av den.
- Vi hoppas kunna ha ett program med åtgärdsförslag klart till fullmäktige i februari. Här handlar det bland annat om integration, folkhälsa och mångfald.
Allmänt anser hon att rapporterna från välfärdsprojektet "är till stor hjälp".
- Nu har vi det i skrift. Förut trodde vi en massa saker. Men nu vet vi.
Slutrapporten "Välfärd i Norrköping Samtal med Norrköpingsbor" har tryckts upp i 2.000 exemplar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om