Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Oro för andra - inte sig själva

Östgötarna oroar sig mindre än svenskarna i allmänhet för att bli utsatta för brott.  När de väl oroar sig så är det mest för att någon anhörig ska råka illa ut.  Det visar en undersökning av Brottsförebyggande rådet, Brå.

Norrköpingsborna oroar sig mer än linköpingsborna för att råka ut för inbrott hemma i bostaden. Men den rädslan är större på andra håll i landet.

Norrköpingsborna oroar sig mer än linköpingsborna för att råka ut för inbrott hemma i bostaden. Men den rädslan är större på andra håll i landet.

Foto: Malin Lundberg/FLT-PICA

NORRKÖPING2008-03-01 03:00
Medborgarna är oroligaöver brottsligheten i samhället, men inte lika oroliga över att själva utsättas för brott. Otryggast är stockholmarna och skåningarna. Det framgår av Brottsförebyggande rådets Nationella trygghetsundersökningen, NTU.Undersökningen har visat att svenska folket är ett ganska tryggt folk som oroar sig lite, och östgötarna oroar sig ännu mindre än genomsnittet att utsättas för brott. Oroligare i Norrköping
Var sjätte person uppger i undersökningen att de känner sig otrygga när de befinner sig utomhus i sitt bostadsområde en sen kväll. En majoritet uppger dock att de känner sig trygga och inte låter oro påverka deras aktiviteter. Om östgötarna oroar sig så är de mest oroliga för att något ska hända en närstående, inte att de själva ska råka ut för någon sorts brottslighet. Befolkningen i Norrköping är enligt undersökningen överlag mer oroliga än Linköpingsborna. Störst skillnad är det vad gäller oron att drabbas av ett bostadsinbrott. Annars är östgötarna, jämfört med andra län, i högre grad mindre oroliga än andra att råka ut för just bostadsinbrott. Undersökningen visar att det är främst två faktorer som påverkar oro för brott - kön och utländsk bakgrund. Otrygga kvinnor
Kvinnor oroar sig mer än män för att utsättas för brott och de upplever sig mer otrygga vid utevistelse en sen kväll än vad män säger sig göra. Undersökningen visar dessutom att kvinnorna i högre utsträckning låter sin oro påverka deras beteende och agerande.En person med utländsk bakgrund upplever också större oro för att bli utsatt för brott som till exempel misshandel och bostadsinbrott. I undersökningen har Brå ställt fyra frågor om den utfrågade under året oroat sig för till exempel bostadsinbrott, att den ska bli misshandlad eller överfallen.Enligt undersökningen har en fjärdedel av befolkningen i åldrarna mellan 16 och 79 år blivit utsatt för brott under 2006, de flesta har handlat om brott i form av hot och trakasserier.
NTU bygger på ett slumpmässigt urval i befolkningen (16-79 år). För år 2007 ingick 20 000 personer i urvalet och av dem valde 76 procent att medverka. Frågor har ställts om människors förtroende för rättsväsendet, upplevda trygghet och utsatthet för brott. Intervjuerna gjordes under perioden februari till maj 2007. Rapporten innehåller uppgifter om 10 olika brottstyper. Frågor ställdes om personens egen utsatthet för brott och när det gäller bostadsinbrott och fordonsrelaterade brott även andra medlemmar i hushållet. Fakta/Brå
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om