Oro för andra - inte sig själva
Östgötarna oroar sig mindre än svenskarna i allmänhet för att bli utsatta för brott. När de väl oroar sig så är det mest för att någon anhörig ska råka illa ut. Det visar en undersökning av Brottsförebyggande rådet, Brå.
Norrköpingsborna oroar sig mer än linköpingsborna för att råka ut för inbrott hemma i bostaden. Men den rädslan är större på andra håll i landet.
Foto: Malin Lundberg/FLT-PICA
Var sjätte person uppger i undersökningen att de känner sig otrygga när de befinner sig utomhus i sitt bostadsområde en sen kväll. En majoritet uppger dock att de känner sig trygga och inte låter oro påverka deras aktiviteter. Om östgötarna oroar sig så är de mest oroliga för att något ska hända en närstående, inte att de själva ska råka ut för någon sorts brottslighet. Befolkningen i Norrköping är enligt undersökningen överlag mer oroliga än Linköpingsborna. Störst skillnad är det vad gäller oron att drabbas av ett bostadsinbrott. Annars är östgötarna, jämfört med andra län, i högre grad mindre oroliga än andra att råka ut för just bostadsinbrott. Undersökningen visar att det är främst två faktorer som påverkar oro för brott - kön och utländsk bakgrund. Otrygga kvinnor
Kvinnor oroar sig mer än män för att utsättas för brott och de upplever sig mer otrygga vid utevistelse en sen kväll än vad män säger sig göra. Undersökningen visar dessutom att kvinnorna i högre utsträckning låter sin oro påverka deras beteende och agerande.En person med utländsk bakgrund upplever också större oro för att bli utsatt för brott som till exempel misshandel och bostadsinbrott. I undersökningen har Brå ställt fyra frågor om den utfrågade under året oroat sig för till exempel bostadsinbrott, att den ska bli misshandlad eller överfallen.Enligt undersökningen har en fjärdedel av befolkningen i åldrarna mellan 16 och 79 år blivit utsatt för brott under 2006, de flesta har handlat om brott i form av hot och trakasserier.