Oro efter tbc-larm
NORRKÖPINGDet har ringt en del oroliga föräldrar till både smittskyddsläkare och Smittskyddsinstitutet angående tbc-smittan i Kolmårdens djurpark. Smittskyddsinstitutet gick i går ut med ett förtydligande på sin hemsida: Att enbart ha ridit på den nu avlivade elefanten innebär ingen fara för smitta.
Under gårdagen fick hon och många andra ta emot samtal från oroliga personer som träffade elefanten Putschie i somras.
- Alla som har ringt har enbart haft barn som ridit på elefanten och inget annat, säger Victoria Romanus.
<b>Bara en ringde</b>
Smittskyddsläkare Bengt Normann i Linköping fick ta också ta emot samtal under torsdagen. Till infektionskliniken på Vrinnevisjukhuset hörde endast en person av sig under gårdagen.
De djurskötare som varit i kontakt med den nu avlivade elefanten kommer att undersökas så snart som möjligt. Bengt Normann säger att det vanliga förfarandet när någon exponerats för tuberkulossmitta är att följa den personen under ett halvår.
- Det är inte bråttom att undersöka dessa personer. Det är inte så att personen är frisk i dag och sjuk i morgon, säger han.
Man sätter inte in antibiotika eller ger något vaccin i detta skede. Först om man upptäcker att personen har tbc ges antibiotika. Inkubationstiden varierar från någon vecka till flera år. Efter smittotillfället kan bakterier finnas i kroppen utan att ge symptom. Bara en av tio utvecklar sjukdomen under sin livstid.
<b>Kan överföras</b>
Det var för drygt en vecka sedan som elefanten Putschie avlivades efter att hon visat sig vara sjuk i tbc.
Hon insjuknade i somras och användes då och då till ridning i djurparken under juli och början av augusti. Smittan kan överföras från djur till människa.
Den som är orolig ska vända sig till smittskyddsläkaren, som går att nå via närmaste sjukhus växel. Det går också att vända sig till sin vårdcentral.
Men har man enbart ridit på elefanten föreligger alltså ingen fara för smitta.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!