Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ornitologerna kritiska mot planerna att göra Herrebrotippen till friluftsområde

Fågelskådare är kritiska mot planerna på att Herrebrotippen ska göras om till friluftsområde.
Fågelföreningen Fink i Norrköping besöker ofta området, känt för sina nattsångare. Man fruktar att det höga vilda gräset där fåglarna trivs kommer försvinna och gräsmattor och park kommer anläggas istället.

Herrebrotippen vid Klockaretorpet är ett populärt fågelområde, där bland annat flodsångare trivs i det höga och vildvuxna gräset. Fågelskådare frukar att den gamla tippen nu kommer att förändras på ett sätt som är ogynnsamt för flera unika fågelarter.
FOTO: SCANPIX

Herrebrotippen vid Klockaretorpet är ett populärt fågelområde, där bland annat flodsångare trivs i det höga och vildvuxna gräset. Fågelskådare frukar att den gamla tippen nu kommer att förändras på ett sätt som är ogynnsamt för flera unika fågelarter. FOTO: SCANPIX

Foto:

NORRKÖPING2003-12-10 06:00
Folkbladet har tidigare berättat att Herrebrotippen, utanför Klockaretorpet, ska förvandlas till ett fritidsområde.
Sommartid finns där nattsångare, som är relativt sällsynta och trivs i högt gräs. Fågelföreningen Fink har i många år besökt området för att studera dessa fåglar.

Klassisk lokal
- Det är en gammal klassisk nattsångarlokal som är väldigt värdefull för oss, säger Göran Andersson, ordförande i Fink.
Ursprungligen fanns i området ett kärr, Herrebrokärret, ett rikt fågelområde där sångare, tofsvipor och andra fåglar häckade.
Men även sedan soptippen övergavs år 1977 har det varit ett fint fågelområde med högt gräs och olika ogräsarter. I det trivs bland annat kornknarr, vaktel och nattsångare. Men också sorkar som i sin tur lockar rovfåglar. Bland annat hornuggla, kattuggla och tornfalk har sporadiskt skådats där.
För några år sedan fylldes tippen ut med rötslam.
- Ingen tog kontakt med oss när man började förstöra fågellokalen vi så ofta besökte. Man har förändrat tippen, men det går att återfå ogräsfloran. Det som är bra med ett tunt jordskikt är att inga buskar växer och det höga gräset bevaras, säger Göran Andersson.

Ingen inventering
Någon inventering av fågellivet har inte gjorts men Fink har ändå rättså god överblick av artsammansättningen. Göran har uppskattat antalet näktergalsrevir till cirka tio. Dessutom finns bland annat flodsångare, gräshoppsångare och kärrsångare.
- Det brukar finnas två-tre kärrsångarrevir. Sedan har vi flodsångare, som tillhör en av de ovanligare arterna. Men de två senaste åren har vi inte hört den.
Göran Andersson och Fink har tänkt ta upp frågan om Herrebrotippen med kommunen. Men egentligen tycker han att kommunen borde kontakta de grupper som är intresserade av området och berörs av förändringen.

Avtal
Kommunen har slutit ett avtal med Norrköpingsföretaget Econova Energy AB. Företaget får disponera Herrebrotippens yta under 20 år och som motprestation har de lovat att täcka över tippen. Redan nu lassas parkavfall, aska och schaktmassor ut över området för att bilda ett tjockt jordlager så att gräs, träd och buskar ska kunna växa där.

Trött på gräsmattehysteri
- Gräsmattehysterin är jag ganska trött på. Det kostar pengar att klippa det också. Det vore bra om det finns marker som får vara lite vildvuxna, men att det sköts så att det inte kommer upp en massa buskar, säger Göran Andersson. Man kanske inte behöver odla gräs och parkmark över hela området.
Rekreationsområdet är tänkt att stå klar först år 2023, enligt Masood Khatibi, informatör på Norrköpings kommun. Exakt vad det kommer finnas på det cirka 500.000 kvadratmeter stora området är inte klart men det har talats om ytor för picknick, jogging och bollspel.

Öppna dammar
- Vi får ta så mycket hänsyn vi kan till varandra. Men det kommer att finnas öppna dammar på området, så det finns möjlighet för ett varierat fågelliv i framtiden, säger Lars Söderström, renhållningsingenjör.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om