Ordnar lopp för att stötta behövande

Dan Stjärnborg och Daniel Berg vill hjälpa folk att få en riktigt god jul. Nu arrangerar de ett lopp för att samla in pengar till behövande.

Dan Stjärnborg och Daniel Berg arrangerar ett lopp för att samla in pengar till behövande i jul.

Dan Stjärnborg och Daniel Berg arrangerar ett lopp för att samla in pengar till behövande i jul.

Foto: Henrik Jonsson

Norrköping2019-11-26 12:00

Glöggrundan.

Så heter loppet som kommer att arrangeras på Himmelstalundsfältet andra advent, 8 december.

Under två timmar har stora såväl som små möjligheten att få lite motion och samtidigt skänka en slant till de som inte har det så fett. 

– Slingan är tre kilometer för vuxna och en kilometer för barn. Tanken är att man tar sig runt så många gånger som man vill, orkar och känner för, säger Dan Stjärnborg.

Han och vännen Daniel Berg är själva stora löparentusiaster.

De springer dagligen och ställer ofta upp i olika långlopp.

På senare tid har de funderat mer och mer på att arrangera ett eget lopp och till sist bestämde de sig för att göra slag i saken.

– Vi ville ha ett lopp där vem som helst kan vara med, ett event för hela familjen. Vi kände också att vi att vi ville göra något bra i samband med det här och eftersom det är nära jul så vill vi samla in pengar till någon som hjälper folk i juletider, säger Daniel.

Efter att ha letat runt lite fastnade de för Svenska kyrkan och Borgs församling som varje år stöttar behövande med sin kampanj "Jullådor i Borgs församling".

De delar ut lådor med mat till människor och familjer som inte har det så gott ställt.

– Alla förtjänar att fira jul och vi kände att vi ville göra något för hjälpa andra. Vi var medvetna om kyrkans arbete så vi tog kontakt med dem helt enkelt, säger Dan.

I samband med loppet kommer det att serveras glögg, fika och grillad korv och alla inkomster går oavkortat till insamlingen.

– När många tänker på löpning tänker de kanske på vår och sommar och att det ska vara varmt och skönt, men faktum är att löparsäsongen i allra högsta grad är igång nu med. Vi ville ha ett lopp nära jul och försöka få till det här mysiga med glögg, värme, gemenskap, säger Daniel.

– Det blir en familjegrej av det. Även om man inte vill vara med och löpa så kan man komma dit och fika och swisha en gåva och vi vet att det finns väldigt många goda själar därute, fortsätter Dan.

Start och målgång är vid Himmelstalundsbadets parkering och deltagarna väljer själva hur långt de vill motionera och om de ska gå, jogga eller springa.

Förhoppningen är att locka hundra deltagare, men de inser att det kommer bli svårt.

– Vi var ganska sent ute med information om loppet, men nu börjar det ta fart. Varje dag är det fler och fler som hör av sig och anmäler sig, säger Daniel.

Andra advent är det dags att snöra på sig skorna. Då arrangeras Glöggrundan.
Andra advent är det dags att snöra på sig skorna. Då arrangeras Glöggrundan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!