Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ordföranden: Alla partier med på förändringen

Möten med kommunfullmäktige dagtid istället för kvällstid efter nyår kan försvåra livspusslet för en del, men också underlätta för många, som småbarnsföräldrar, menar Maria Sayeler Behnam (S), ordförande i kommunfullmäktige i Norrköping.

"Det var en majoritet som hellre önskade att vi skulle sammanträda på dagtid", säger Maria Sayeler Behnam (S), ordförande i kommunfullmäktige i Norrköping.

"Det var en majoritet som hellre önskade att vi skulle sammanträda på dagtid", säger Maria Sayeler Behnam (S), ordförande i kommunfullmäktige i Norrköping.

Foto: Susanna Beskow Norgren

Norrköping2021-11-22 19:30

Fullmäktige sammanträder sista måndagen varje månad. Efter nyår kommer sammanträdena att börja klockan 09 och sluta 16.30, en tydlig sluttid. Är man inte klara då fortsätter man en annan dag. Som det är i dag börjar man 16.30 och håller på till klockan 22, ibland längre.

– Jag tycker det är så klart tråkigt att vi har ledamöter som inte kan sitta kvar för att vi ändrar mötestiderna, men jag tror ändå att det är ett väldigt viktigt beslut, och vi har också samtliga partigrupper som är representerade i fullmäktige som är med på den här förändringen, och Moderaterna är ju de som har varit pådrivande i den här frågan, och helt ställer sig bakom att vi nu har dagsammanträden i stället, säger Maria Sayeler Behnam.

– Jag förstår att det försvårar livspusslet för en del, men jag tror att det kommer att underlätta livspusslet för många också. Bland annat tänker jag på småbarnsföräldrar, och det är också en stor grupp som vi ser är underrepresenterade i politiken.

Det är tråkigt att Österlund inte kan sitta kvar, men att man kan hamna i en sådan här situation när mötestiden ändras mitt under mandatperioden är oundvikligt, menar hon.

– Sedan tycker jag rent generellt, och det lyftes också fram när vi skulle byta tider för kommunfullmäktiges sammanträden, att det är inte helt optimalt att sitta på kvällstid med så tunga ärenden som vi ändå ska besluta om. Man märker att kvaliteten på debatterna inte håller lika hög standard kanske senare under kvällen än tidigt på kvällen, säger Maria Sayeler Behnam som tror att många kommer att vara mer alerta dagtid.

Fullmäktige har 85 ledamöter och många ersättare, så det är många livspussel och olika förutsättningar, men alla partigrupper var helt eniga, säger Sayaler Behnam som känner sig trygg i beslutet.

Ledamöterna kan söka ersättning för förlorad arbetsinkomst, en kostnad som man räknat med kommer att öka.

Förra året gjorde man en enkätundersökning kring hur arbetet i fullmäktige fungerar. En av frågorna var vilka tider man föredrog.

– Det var en majoritet som hellre önskade att vi skulle sammanträda på dagtid, så utifrån det väckte jag frågan.

– Vi får testa fram till valet. Den som styr efter det får väl utvärdera och se om det är något man vill fortsätta med eller återgå till kvällssammanträden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!