Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Orättvist"

Regeringen vill att det ska kosta pengar för icke-europeiska studenter att studera på högskola i Sverige.  - Det är inte rättvist. Jag förstår inte varför man gör skillnad mellan europeiska och övriga utbytesstudenter, säger Yuwei He, kinesisk utbytesstudent vid Campus Norrköping.

Foto:

NORRKÖPING2008-06-24 03:00
26-årige Yuwei He flyttade för ett och ett halvt år sen till Norrköping från Kina. Sedan dess har han pluggat på ett internationellt mastersprogram som heter Intelligence Transport Systems. - En anledning till att jag valde att studera i Sverige är just att utbildning är gratis här. Sverige har en hög utbildningsnivå, och jag hade inte råd att söka mig till USA eller England, säger han. Extrajobb
I dagsläget lever han på pengar som hans föräldrar skickar honom i kombination med ett extrajobb inom reklambranschen. Med ett halvår kvar på studierna stannar han kvar i Norrköping över sommaren. OS i Peking har gjort flygpriserna dyra, och den svenska sommaren lockar. - När jag flyttar hem ska jag jobba för den kinesiska regeringen med trafikplanering, säger han. Högskoleminister Lars Leijonborg har förklarat att regeringen vill införa årsavgifter på högskolestudier. Dock ska de nya reglerna endast gälla studerande från länder som står utanför EES-avtalet, det vill säga EU-länderna samt Island, Liechtenstein och Norge. Idag finns cirka 8 000 sådana studenter i Sverige och regeringen har ambitionen att behålla den nivån även efter att det nya systemet införs. - Många kan antingen få stipendium från sina hemländer, eller har så rika föräldrar att det här kan finansieras ändå, säger han till Svenska Dagbladet. 80 000 per termin
Utbildningsdepartementet har ännu inte nämnt hur mycket utbildningarna ska kosta för de berörda studenterna, men en utredning från den tidigare regeringen menade att en ungefärlig avgift på 80 000 kronor per läsår. Yuwei He tror att förändringen kommer påverka mängden av utbytesstudenter som kommer till Sverige. - Jag tror att många hade valt att studera på billigare ställen än Sverige om utbildningen inte var gratis. Den summa som nämns är mycket pengar för en kines, och de flesta av mina klasskamrater kommer från fattigare platser, som Indien, Pakistan och Afrika. Varför tror du att regeringen vill göra den här förändringen? - Svenskar betalar mycket skatt. Vi utbytesstudenter kommer hit och studerar med hjälp av era skattepengar. Folk kanske inte tycker att det är rättvist, vilket jag kan förstå. Men då måste samma regler gälla för alla utländska studenter, säger Yuwei He.
Avgiften ska utgå från högskolornas självkostnad och kommer att variera mellan utbildningar och skolor. Snittkostnaden har beräknats till 80 000 kronor om året. Den berör endast studenter från länder utanför EES. Det finns omkring 8 000 studenter i Sverige från länder utanför EES. De flesta kommer från Asien. 2006/2007 studerade knappt 6 000 personer från Asien i Sverige, vilket är tolv gånger fler än i mitten av 90-talet. Kina och Pakistan är de enskilt största länderna. Avgifter för svenska studenter är inte aktuellt. Den fria rörligheten inom EU och likabehandlingsprincipen innebär att studenter inom EU/EES också har rätt till avgiftsfri högskoleutbildning i Sverige. Totalt studerade 28 000 utländska studenter i Sverige 2006/2007. (TT)
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!