Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Orättvisa vinster till friskolor"

Norrköpingsbon och riksdagsledamoten Louise Malmström (s) tycker att friskolorna tjänar för mycket pengar. - Är det rimligt att de sex största friskolekoncernerna, som är betalade med skattemedel, det senaste året gått med vinst på 150 miljoner kronor, undrar hon.

NORRKÖPING2007-12-14 03:00
I en fråga till utbildningsminister Jan Björklund skriver Louise Malmström, som sitter i utbildningsutskottet, bland annat att antalet friskolor har ökat lavinartat de senaste åren. Det har också blivit allt vanligare att skolorna drivs av stora koncerner dit elevernas hemkommuner med skattepengar betalar för utbildningen. Malmström refererar bland annat till en ny granskning som gjorts av Svenska Dagbladet som visar att de sex största friskoleföretagen tillsammans gör en vinst på 150 miljoner kronor. -Inga småpengar, utan stora summor, som skulle kunna göra underverk vad gäller att stötta andra elever på andra skolor, skriver Louise Malmström och påminner om att det finns fungerande system med vinststopp i våra nordiska grannländer, till exempel drivs friskolor av icke vinstdrivande stiftelser i Danmark, som vore intressanta att titta närmare på för att hitta en rimlig modell i Sverige. Hur vinsterna används
Mot bakgrund av det här frågar Louise Malmström utbildningsminister Jan Björklund om han är beredd att se över reglerna för hur friskolornas vinster används.Så här svarar Jan Björklund:-Fristående skolor är en viktig del av det svenska skolväsendet. De bidrar till en ökad mångfald som i sin tur ökar valfriheten för alla elever. Det är skolans och utbildningens kvalitet som är det väsentliga. -Regeringen anser därför att frågan om användningen av eventuella vinster som kan uppkomma i verksamheten inte är något som närmare behöver regleras. Det viktiga är att huvudmännen klarar de kvalitetskrav och övriga krav som ställs på verksamheten.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om