Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Öppna förskolan ska förebygga hedersrelaterat våld

Arbetet mot hedersrelaterat våld behöver börja redan i förskoleåldern. Det har man tagit fasta på i ett projekt inom Norrköpings öppna förskolor. "Går vi tillbaka till våra känslor kan vi förändra något", säger Mimmi Ahlström, förskollärare i mobila teamet.

Anna LIndvall, projektledare, och Mimmi Ahlström, förskollärare, möter utrikesfödda föräldrar på öppna förskolan och pratar om rättigheter, skyldigheter, lagar och normer.

Anna LIndvall, projektledare, och Mimmi Ahlström, förskollärare, möter utrikesfödda föräldrar på öppna förskolan och pratar om rättigheter, skyldigheter, lagar och normer.

Foto: Louise Åsenheim

Norrköping2021-02-12 06:45

Länsstyrelsen beviljade i början av 2020 nära 1,5 miljoner till projektet där öppna förskolan ska fungera som en bas för förebyggande arbete inom hederrelaterat våld och förtryck. I uppdraget ingick dels att sprida kunskap till pedagogerna på de öppna förskolorna, dels att förbättra samverkan mellan vanliga förskolan och öppna förskolan. Dessutom ingick en forskningsstudie där man tittade närmare på vilken effekt de föräldraskapsgrupper som erbjuds till utrikesfödda har.

– Vi utgår hela tiden från barnkonventionen i vårt arbete, säger Anna Lindvall, projektledare.

Att leva i en hederskultur innebär att flickors levnadsutrymme begränsas, de kontrolleras av männen i familjen och i förlängningen kan det leda till våld eller bortgifte. Helena Hellgren är specialpedagog på förskolan Skatten i Navestad, en så kallad pilotförskola som har jobbat med de här frågorna sen 2018. 

Vad finns det för tecken på att ett barn lever i en hederskontext?

– Dels på föräldrarnas agerande. Så länge det flyter på är det mammans ansvar att hämta och lämnat på förskolan. Men uppstår något problem brukar pappan dyka upp, det är han som är överhuvudet. Ett ställningstagande vi har gjort är att båda föräldrarna ska vara med på utvecklingssamtalen, och händer något kan vi lika gärna ringa till pappan som till mamman.

– Ett annat exempel är den femåriga flickan som har goda ledaregenskaper och är fullt kapabel att reda ut en konflikt, och så helt plötsligt dyker treåriga lillebror upp och tar över. Han har sämre förmåga att hantera situationen, men han vet att han har större mandat att reda ut det.

Andra tecken kan vara att föräldrarna påpekar att det är viktigt att flickorna får leka med köksleksaker, eftersom det är de som ska ansvara för hushållet som vuxna.

– Då pratar vi om att i Sverige har vi ett val. Om man ska stå i köket har inget med att göra om man är pojke eller flicka, säger Anna.

Förskolepersonalen väjer inte för de här svåra frågorna, men de försöker också slussa föräldrarna vidare till öppna förskolan. Där finns en större möjlighet till dialog och där erbjuds också föräldraskapsgrupper bland annat. Mimmi Ahlström är en av dem som håller i samtal med föräldrarna. Hon och Anna upplever att det finns en stor nyfikenhet hos föräldrarna kring de svenska normerna.

– De vet inte hur det är att växa upp i Sverige. Men de vill sina barns bästa, säger Anna.

– Det handlar inte om att vi ska fördöma deras kultur utan att de ska få kunskap om lagar, rättigheter och skyldigheter, säger Mimmi.

Vid samtalen handlar det snarast om ett ömsesidigt utbyte där man pratar känslor och delar med sig av sin egen uppväxt.

– Det är svårt att ändra normer och värderingar men går vi tillbaka till våra känslor så kan man förändra något. Men det är ett arbete som måste ta tid.

På grund av corona har mycket av det som planerats varit svårt att genomföra. Två föräldragrupper har fått ställas in och på endast ett år är det svårt att se ett tydligt resultat, menar Anna.

– Men vi märker att pedagogerna har fått en trygghet i vad de ska göra, så det har stärkt personalen, säger Mimmi.

Hur jobbar ni vidare nu?

– Vi ska implementera det här i vårt dagliga arbete, och så går vi in ett nytt projekt som heter "Tillsammans för hela familjen", säger Anna.

Hedersrelaterat våld

I regeringens definition av hedersrelaterat våld och förtryck står bland annat: 

Hedersrelaterat våld och förtryck är kopplat till hedersnormer som bygger på starka patriarkala eller heteronormativa föreställningar. 

Det tar sig uttryck i kontroll av flickor och kvinnor som sträcker sig från begränsningar i vardagen rörande klädsel, umgänge och rörelsefrihet till begränsningar i val av utbildning, arbete och äktenskap. Hedersnormerna kan leda till hot om våld och våld, inklusive dödligt sådant.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!