Många människor i vårt land har behov av hjälpmedel av olika sorter i sin vardag. Det kan handla om allt från praktiska vardagssaker till mer avancerade larm.
Så sent som i februari öppnade Smartoteket på Drottninggatan 32 och på fredagen håller man öppet hus inför lördagens Nationella hjälpmedelsdag. På Smartoteket visas olika hjälpmedel och här kan man hitta inspiration och få hjälp att söka sig vidare till de som tillhandahåller produkterna.
– En del av senare års hjälpmedlen är webbaserade, berättar Johanna Bodén, arbetsterapeut, och visar en app i en läsplatta: "Mat, musik, minnen.
– Den är framtagen för att arbeta med äldre som har en demenssjukdom. Man kan välja olika teman som till exempel mattraditioner. Sedan får man förslag på mataktiviteter, bildspel och olika samtalsämnen, man kan också välja om man vill ha typiska ljud eller musik till. Det är ju så att minnen är kopplade just till bilder och musik så det här kan ofta vara ett bra hjälpmedel.
På Smartoteket finns också representanter från Testmiljö Norrköping som koordineras via Vård och omsorgskontoret.
– Vi provar ut och utvärderar nya lösningar som ska underlätta för äldre i vardagen, berättar Ann-Christine Larsson som varit projektledare.
– En stor del har varit att utbilda de äldre i läsplattor, vi har utbildat 130 personer hittills.
En av dessa finns på plats: Marianne Carlberg som kan vittna om betydelsen att få tillgång till denna teknik.
– Jag ringer min väninna varje morgon via min läsplatta för att höra vad som är på gång, säger hon och tillägger att hon via plattan också kan sköta till exempel kontakterna med vårdcentralen.
Smartoteket ligger under till vård och omsorgskontoret och tre arbetsterapeuter är kopplade hit: Johanna Bodén, Linda Berggren samt Agneta Sandell som inte är på plats när Folkbladet besöker det öppna huset på fredagen.
Smartoteket har öppet tisdagar och torsdagar men man kan också boka besök.