Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Öppet hus efter noter

Först var det Öppet hus, sedan familjekonsert. Och många var de Norrköpingsbor, både unga och äldre, som passade på under lördagen.
Då man kunde se sig om i Louis De Geer, och även stifta lite närmare bekantskap med SON-musikerna och deras instrument.

Ej blott Symfoniorkestern, utan även Kulturskolans unga musiker, spelade upp i Louis De Geers foajé.

Ej blott Symfoniorkestern, utan även Kulturskolans unga musiker, spelade upp i Louis De Geers foajé.

Foto:

NORRKÖPING2004-01-26 06:00
Här kunde man ta del av olika musikframträdanden till fikat i foajén, har kunde de yngsta få göra sig bronsåldersinstrument, här kunde man få pröva på båd" trombon och harpa.
Men om man så ville kunde man också gå till notbiblioteket någon trappa upp där bibliotekarien Sarah Falkebring, tillika violinist i orkestern, tog emot.
Här finns noter till ca 2.000 klassiska verk, och därtill ett antal noter till s k salongsmusik; lite lättare stycken.

Mer än noter
Men här finns mer än noter. Här finns skivor, här finns bandinspelningar från den med skivor så välförsedde Stig Jacobsson. Det har då handlat om sådant, som skulle upp på repertoaren och som musikerna kanske inte känt till. Med tiden har av det där blivit en försvarlig mängd band.
Här finns också, inspelade från framförandet, Symfoniorkesterns samtliga konserter sedan man kom igång i De Geerhallen med de nya inspelningsmöjligheter som detta gav (i gamla Hörsalen gick sådant däremot inget vidare). Banden är inte för utgivning utan för dokumentation.
Ibland kommer de till nytta. Violinisten Lars Hedborg, som tittar förbi, säger att ibland kan man ha glädje av något band inför en konsert. Man kan vilja veta hur stycket framförts förut, vilka tempi det handlat om osv.
Med tiden kan säkert också de här banden bli intressanta för forskningen. Som till exempel när man om hundra år kommer på att vilja jämföra, hur Mozart, Beethoven m fl spelats nu och då. Sättet att framföra klassisk musik förändras ju ständigt; i dag låter det inte alls som för 50 år sedan (och, för den delen, inte heller som på Mozarts egen tid...).
- Och ibland kan det också hända, att någon ny dirigent vill lyssna på någon av de gamla konserterna, säger Sarah Falkebring.
Men framför allt handlar det ju ändå om note, här i detta speciella bibliotek. Ibland kompletta uppsättningar noter till ett visst verk, ibland bara delvis. Alla de enskilda musikerna ska ju ha sina noter, med sin egen stämma. Och dirigenten ska ha sitt partitur där han ska överblicka alla stämmorna, alla instrumenten i ett och samma ögonblick.

Alla stämmor
- Det här är en hel Beethovensymfoni, med alla stämmorna, säger Sarah och håller upp en mapp av avsevärda dimensioner.
Och även om här i biblioteket finns noter till 2.000 verk , så visst måste man ändå låna utifrån ibland.
Allt mer har numera lagts på data. Slå fram Beethovens 5:e symfoni och skärmen fylls av uppgifter om verket, om den exakta instrumentbesättningen, om tidigare framföranden i Norrköping, vilket det övriga programmet då var m m.
Också orkesterplanering och dylikt ligger på data. Liksom, för övrigt, numera också ofta själva komponerandet.
Medan Mozart skrev ner sina kompositioner för hand, doppade pennan i bläckhornet och fogade ena nottecknet till det andra tills hela operan fanns där fullbordad på notpappret, så skriver den moderne kompositören ofta rätt in i datorn.
På familjekonserten framfördes sedan ett lite lättare program, under Olof Bomans dirigentskap. Sådant som Säkkijärven polka och Tango Jalousie ingick, innan programmet avslutades med stycken ur Carl Orffs Carmina Burana.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om