Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Öppet för nya förslag till kommunal organisation

NORRKÖPING
Omorganisationen av kommunens arbete ska inte bli en valfråga. Det är alla partier överens om.
Men närmare något beslut kom knappast socialdemokraterna när frågan debatterades på ett extra partimöte i går kväll.
- Vi vill inte låsa oss vid något av de tre förslagen, sa Peter Kennerfalk.

– Det finns visserligen tre förslag, men vi vill inte låsa fast oss vid något ännu, säger Peter Kennerfalk om den framtida organisationen av Norrköpings kommun.

– Det finns visserligen tre förslag, men vi vill inte låsa fast oss vid något ännu, säger Peter Kennerfalk om den framtida organisationen av Norrköpings kommun.

Foto:

Norrköping2001-09-25 00:00
I går kväll var det dags för socialdemokraterna i ett extra representantskapsmöte att ta ställning till styrprocessgruppens förslag till "Modell för styrning och förändrad organisation i Norrköpings kommun".
- Det finns finns visserligen tre förslag till modell men vi vill inte låsa fast oss, utan vara öppna för fler förslag. Då kan det bli så att vi upptäcker att ett senare förslag är det bästa. Dessutom måste vi ju jämka ihop oss med de andra partierna, sa Peter Kennerfalk, som var kvällens föredragande.
Styrprocessgruppen har fått i uppdrag att se över kommunfullmäktiges roll och hur arbetet under kommunstyrelsen ska skötas, bland annat kommundelsnämndernas funktion.

<b>Självkritik</b>
Många av kvällens talare var självkritiska till att man från socialdemokratiskt håll varit med om att genomföra köp- och säljmodellen i Norrköping. Nu har man insett att Norrköpingsborna vill vara medborgare och inte kunder. Men tanken på att åter igen göra en omorganisation i kommunen är inte populär i alla led.
- Kommunanställda är trötta på alla omorganisationer som har varit. Det är svårt att få folk att engagera sig, vad vi behöver är arbetsro, sa Barbro Mattsson.
Peter Kennerfalk replikerar med att en omorganisation i första hand ska förändra för politikerna inte för personalen ute i verksamheten.
Att göra den kommunalpolitiska demokratin mer lättillgänglig var en viktig fråga för många talare, men man ställde sig frågan hur den vanliga människan ska förstå när de knappt själva har koll på organisationen.
Frågan är om de som kommit dit egentligen visste vad de skulle diskutera. Det småviskades i leden att det de trodde att de skulle ta ställning till var mer komplicerat än de trott. Dessutom var man inte ense om innebörden i de fyra ledorden dialog, helhetssyn, långsiktighet och tydlighet. En talare menade att det var ord som alla politiska partier kunde ställa sig bakom. En annan talare menade att hon inte var varken för eller mot något av förslagen eftersom det inte gick att utläsa något konkret ur dem.

<b>Får inte bli en valfråga</b>
Om man ser till oviljan hos flera av de tunga politikernamnen kan man inte låta bli att ställa sig frågan om det överhuvud taget var meningen att man skulle komma fram till ett beslut i går kväll, eller om det från början bara var meningen att "vädra" förslagen. Beslut om förändringar av organisationen ska i alla fall tas i kommunfullmäktige innan årsskiftet. Det är inte ofta som partierna är överens, men att en omorganisation inte ska bli en valfråga är de ense om. Politiker och tjänstemän ska ha allt klart för sig från och med nästa mandatperiod.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!