Öppen örtagård
NORRKÖPINGI lördags var det öppet hus på Örtagården vid Femöresbron. Det äger rum en gång om året.- Vi vill visa allmänheten att det verkligen går att göra något av örterna, sa Ann-Britt Bauer, ordförande i Brostugans Örtagård.
Ingemar Sunnerstam beundrar ett jätteexemplar av kvanne i Brostugans örtagård. FOTO. NICLAS SANDBERG
Foto:
- I år var det en svår vinter och många plantor dog. Därför var vi tvungna att sätta frön och plantor igen, berättar Ann-Britt Bauer.
Örtagården bjuder på allt från medicinalväxter, färgväxter till kryddörter. Längst bort i örtagården finns också örter som är lite giftiga. En av dessa är belladonnan.
- Den kan användas som homeopatiskt medel, även om det sker ytterst sällan, berättade Ann-Britt Bauer.
Bland de växter som går att äta finns den välbekanta, dock inte särskilt uppskattade brännässlan.
<b>Kaffesurrogat</b>
Kaffesurrogatet cikoria fick göra människorna sina tjänster under andra världskriget, då det rådde kafferansonering.
- Det var brunt och smakade beskt, så det fick duga, berättade Rolf Gustafsson.
Han berättade också att vanliga maskrosor fick tjäna som surrogat till vår gamla hederliga svarta dryck. Det förekom dessutom att folk brände råg och gjorde det till kaffesurrogat.
- Men det var egentligen förbjudet, för rågen skulle man ju baka bröd av.
Såpnejlikan kan användas som schampo och såpa. På 1800-talet användes den flitigt. Den fungerar bra på gamla dukar som legat länge och blivit rostiga.
Hälsoträdet ginko var en fascinerande syn. Den har tjocka, gröna blad, som egentligen är barr. Den är inget vildväxande träd. Från början är den ett indiskt tempelträd som hinduer och buddhister odlat och använt i årtusenden.
- Ginkon är känd som fossil. Den har nått västvärlden genom att västerlänningar har fört den med sig hem från Indien och Kina, berättade Ingemar Sunnerstam, som också tillhör Brostugans Örtagård.
<B>Hjärtmedicin</B>
Bland medicinalväxterna utmärker sig fingerborgsblomman, som kan användas som hjärtmedicin. Också den välkända kryddan timjan kan användas i medicinskt syfte.
- Den finns att köpa som hostmedicin. Blandar man den med olja och smörjer på psoriasis, så kan symptomen lindras, berättade Ann-Britt Bauer.
Annars är det en betydande skillnad mellan mat- och medicinalväxter.
Som besökarna fick vi inte bara avnjuta örtagårdens vackra växter. Vi bjöds också på smaklig förtäring som kaffe och bulle. Det mest läskande var dock Ann-Britt Bauers egen humlelemonad.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!