Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Operationsköerna har minskat

Akutpatienter får ligga i dagar och vänta på operation. Men köerna till de planerade operationerna har minskat med landstingets nya organisation.
- Tidigare fanns en överkapacitet på akutsjukvård, säger Per-Otto Olsson, centrumchef på ortopedicentrum i Östergötland. Det tog resurser från den planerade verksamheten.

NORRKÖPING2004-08-24 06:00
Folkbladet berättade i lördags om Susanne Sjöstrand, som fick ligga i tre dagar med brutet ben och vänta på operation.
- Jag tycker det är viktigt att påpeka att det inte gjorde någon medicinsk skillnad att hon fick vänta på sin operation, säger Per-Otto Olsson.
Susanne Sjöstrand blev uttorkad och mådde psykiskt dåligt av att vänta så länge på operationen.
- Det är givetvis olyckligt, säger Per-Otto Olsson. Men slutresultatet påverkades inte. Jag förstår att patienten upplevde det som jobbigt. Men Hilda 80 år tycker också det är jobbigt att behöva vänta på sin knäprotes när hon har ont och inte kan gå. Och hon kanske bara lever i fyra år till. I det långa loppet är det positivt för patienterna att väntetiderna på planerade operationer minskas.
Väntetiden för att få ny knäprotes har halverats, från ett år till sex månader.
En av anledningarna till de långa köerna till akutoperation är att operationsavdelningen och ortopeden inte är i fas med varandra.
- Det är en stor omställning, men vi jobbar med det, säger Per-Otto Olsson.
När omställningsarbetet är klart finns det ändå inga garantier för att akutpatienter slippa vänta på operation.
- Det kan man aldrig garantera. En dag kanske det kommer in 25 patienter som har brutit handleden. Då blir det så klart långa väntetider.

Kommer i kläm
Omorganiseringen av sjukvården handlar först och främst om att spara pengar. Och då måste någon komma i kläm.
- Visst, patienter kan få vänta på akutoperation och några får åka längre för att få vård. Men om vi skulle gjort besparingarna i den befintliga organisationen hade många fler patienter blivit lidande. Till exempel alla som väntar på ny höftled eller knäprotes.
Per-Otto Olsson försvarar den nya organisationen.
- Den gamla var från 50-talet, det var dags att följa med i utvecklingen. I dag gör vi så otroligt många fler saker än för bara några år sedan.
Anna-Lena Sörensson (s), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden tycker att den nya organisationen fungerar bra.
- Att patienter får vänta på operation har ingenting med de politiska besluten att göra, säger hon. Det ligger längre ner i organisationen.
Hela organisationen styrs dock av politiska beslut och flera läkare har klart och tydligt sagt att den inte fungerar.
- Vi är väl medvetna om att det finns ett visst motstånd ute i organisationen, säger Anna-Lena Sörensson. Men jag tycker att man måste visa ödmjukhet inför att saker kan ta tid i väntan på att alla hinder undanröjs.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!