Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Önskemålet: Trygghetsvärdar för motverka stökigheter

Ett grovt språkbruk mot bibliotekarierna, stökiga ungdomsgäng och drogmissbrukare. Nu överväger Norrköpings stadsbibliotek att införa trygghetsvärdar. "Det har varit ett lågintensivt men växande problem under väldigt lång tid", säger enhetschef Per Ahlin.

Per Ahlin, enhetschef på Norrköpings stadsbibliotek, skulle vilja se trygghetsvärdar på biblioteket, trygghetsvärdar som kan skapa en dialog och relation med stökiga besökare, för att underlätta för bibliotekarierna.

Per Ahlin, enhetschef på Norrköpings stadsbibliotek, skulle vilja se trygghetsvärdar på biblioteket, trygghetsvärdar som kan skapa en dialog och relation med stökiga besökare, för att underlätta för bibliotekarierna.

Foto: Susanna Beskow Norgren

Norrköping2023-08-16 06:45

– Bibliotek är ett av de sista offentliga ställen dit man kan gå utan något krav. Allt annat är borta – och då kommer ju väldigt mycket olika människor hit. Biblioteket blir en spegelbild av samhället, säger Per Ahlin som är av uppfattningen att det skett en långsam förflyttning av samhällets gränser.

– Förflyttningen av hur tilltalar man folk, vad är det man kräver när man kommer inte bara till bibliotek, utan även affärer och banker. Den typen av attityd och språk som man nu kan tillåta sig jämfört med tidigare. Det gäller alla samhällskategorier, när man inte får som man vill, när man har förväntningar på någonting som vi har sagt att vi inte kan tillgodose.

undefined
Stadsbibliotekets ordningsregler. "Visa hänsyn och respekt mot besökare och personal".

Bibliotekarierna vid disken möter en strid ström av kunder, och för varje kund blir det en anspänning, då man inte vet vad nästa kund ska fråga eller ställa för krav. Helt plötsligt kan en missnöjd besökare explodera och utsätta bibliotekarien för ett språk som inte är acceptabelt och på gränsen till hotfullt, beskriver Ahlin. "Jävla idiot", "Kan du inte sköta ditt jobb" och "hora" är sådant som besökare kan vräka ur sig.

undefined
Norrköpings stadsbibliotek ligger centralt, vid Söder tull.

Till det kommer problematiken med drogmissbrukare och enskilda händelser kopplat till det. Norrköpings stadsbibliotek är enligt P4 Östergötland det bibliotek i länet som har mest problem med en stökig miljö. Stadsbiblioteket ligger centralt, vid Söder tull. Det är lätt att slinka in och låna en bok eller uträtta ett ärende, använda en dator. Samhällsinformation och samhällsservice är ett stort uppdrag för biblioteken.

– Norrköpings stadsbibliotek befinner sig enligt mig på den absolut rätta platsen. Det är här biblioteken ska vara – men det innebär också en baksida av det hela, säger Per Ahlin.

undefined
Ordningsvakten på Stadsbiblioteket kan få sällskap av trygghetsvärdar.

Det finns de som använder biblioteket som värmestuga, och personalen anar att det förekommer droghandel. Påverkade människor kommer in, vilket skapar oro bland de andra besökarna, som småbarnsfamiljer och äldre människor. Ett par gånger i månaden händer det att påverkade personer stökar runt och är högljudda och blir avvisade av den vakt som finns på plats större delen av tiden som biblioteket är öppet.

Det finns en ny lag som gör att man kan porta stökiga besökare, men det är få som har använt den.

– Och vi vet inte riktigt hur man ska tolka den, så vi har inte gjort det, säger Per Ahlin som också undrar vem som ska hålla koll på vilka som inte får komma in.

Bibliotekarierna är inte utbildade för att möta allt det här, men tvingas ändå göra det. Nu överväger Stadsbiblioteket att införa en ny personalkategori, trygghetsvärdar i någon form, vars jobb är att skapa dialog och en relation med allt från kaxiga ungdomsgäng, "ni får gärna vara här, men sänk tonläget lite", till trasiga individer.

Frågan är hur det ska finansieras.

– Vi har den budget vi har, och det har kommunen också. Det är lite hårda tider just nu, så vi får väga de här sakerna, titta på för- och nackdelar. För två trygghetsvärdar kan vi få en bibliotekarie. Vad är det vi ska välja?

En annan åtgärd kan vara en omorganisation. I dag förutsätts alla bibliotekarier kunna allting när de sitter vid informationsdisken, ett näst intill omöjligt uppdrag. Kanske borde samhällsservicen vara en egen avdelning, med folk som är utbildade för utskrifter, datorproblem och it-frågor, menar Ahlin. 

Fakta

Ett grovt språkbruk mot bibliotekarierna, stökiga ungdomsgäng och drogmissbrukare. Nu överväger Norrköpings stadsbibliotek att, om ekonomin tillåter det, införa en ny personalkategori: trygghetsvärdar.

Det som ett komplement till den ordningsvakt som finns på plats under större delen av öppettiden. Trygghetsvärdarnas jobb skulle vara att skapa en dialog och relation med kaxiga ungdomar och trasiga individer som besöker biblioteket. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!