Kriminalvården har tidigare beslutat om bygget av både en ny anstalt samt ett nytt häkte som ska ligga på Kvillingeslätten nära Ingelsta i Norrköping – ett område cirka 38 hektar stort.
På grund av det stora behovet finns också tankar på att skala upp planerna för anstalten i Kvillinge till ett storfängelse med bortåt 1 500 platser i stället för nu planerade 450 plus 150. Med de nuvarande planerna innebär det omkring 400 plus 140 arbetstillfällen, vilket alltså blir fler om det blir en uppskalning.
I sin kapacitetsrapport för 2024-2033 konstaterar Kriminalvården att det behövs en stor uppskalning av både fängelseplatser och häktesplatser de kommande åren.
I januari talade vi med Stina Sjödin, Kriminalvårdens chef för sektionen för lokalförsörjning. Hon förklarade då att "vi tittar just nu på var storfängelser skulle kunna ligga och vi gör det skyndsamt".
Nu är det Christoffer Sunesson, sektionschef för fastighetsprojekt på Kriminalvården, som ansvarar för denna fråga.
– Vi har ett uppdragsbeslut att uppföra en anstalt i Norrköping på sammanlagt omkring 600 platser. Det är många platser, men långsiktigt är det ju så att det inte räcker, så vi vill pröva om det går att utöka det här projektet även om vi inte har ett beslut på det, säger han.
– Nu är en upphandling ute som gäller både fastighetsägare och entreprenad för bygget, eftersom Kriminalvården inte får äga något.
Christoffer Sunesson tillägger att upphandlingen pågår till den 29 augusti.
– För att vinna tid sker den som en konkurrenspräglad dialog. I den dialogen frågar vi också hur de som tänker sig att lägga ett anbud ser på om man skulle utöka antalet platser.
– Vi vill se om det är möjligt för det är väldigt mycket pengar en fastighetsägare måste ligga ute med. Vi betalar ju projektet med hyra men det blir inte förrän vi fått tillträda lokalerna.
Mycket återstår alltså innan dimman skingras när byggstart kan ske och om projektet kan skalas upp.
– Vi tänker oss ju en etappvis öppning mellan åren 2029 och 2031, sedan är det mycket som kan försena oss. Vi måste se hur infrastruktur, el och vatten fungerar i området, där har ju kommunen en stor del. Det kan handla om arkeologi eller överprövning av anbud och liknande, säger Christoffer Sunesson.
– Men om allt rullar på hoppas vi kunna teckna en tilldelning i december.