Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Onoff i konkurs

Onoff Sverige, med 67 butiker landet över - därav en på Ingelsta - har begärt sig självt i konkurs.Det stora hemelektronikkriget ser därmed ut att ha skördat sitt första offer.Men offret kan komma att kvickna till. Själve konkursförvaltaren tror nämligen på butikernas framtid.

Konkursade Onoff kommer att ta ner skylten. Men det kan komma upp en annan skylt i stället, och butiken finnas kvar. Foto: Niclas Sandberg

Konkursade Onoff kommer att ta ner skylten. Men det kan komma upp en annan skylt i stället, och butiken finnas kvar. Foto: Niclas Sandberg

Foto: Sandberg Niclas

NORRKÖPING2011-07-12 03:00

- Ja, jag tror att de kommer att finnas kvar, säger utan omsvep den på måndagen vid Attunda tingsrätt utsedde konkursförvaltaren Lars Eric Gustafsson.

Hans optimism är något oväntad, mot bakgrund av den uppenbarligen mördande konkurrensen på den svenska hemelektronikmarknaden.

Där fanns i storleksordning Elgiganten, Onoff och Expert som de tre stora kedjorna med allt i hemelektronikväg. Men så trädde år 2007 en penningstark tysk aktör in på scenen - Media Markt; med Norrköping som en av sina allra första etableringsorter, i oktober det året.

Klarar förlustår
Media Markt hade, och har, muskler för att klara flera förlustår. År, som då ska tvinga konkurrenterna ner på knä. Till konsumenternas fromma har den tyska jätten pressat priserna. Det var bara en tidsfråga, när offren skulle börja skördas.

- Visst, Media Markt var droppen, som fick bägaren att rinna över, säger Onoffs styrelseordförande Sten Schröder.

- Då blev det en extrem situation, med total överetablering och låg lönsamhet. Och i den situationen har vi fått det allt tuffare.

Fram till den här tidpunkten hade Onoff, bildat år 1982, god lönsamhet. Företaget ägs till 80 procent av grundaren Hans Westin och till 20 procent av Sten Schröder. De båda har på senare år skjutit till alltmer pengar, för att hålla sitt företag uppe. Men har nu alltså kommit fram till, att det inte går längre.

Kan drivas vidare
Förhandlingar har enligt Sten Schröder under våren förts med olika intressenter - om att sälja, alternativt slå ihop med något annat företag.

- Jag hoppas, att detta nu ska kunna att leda till att åtminstone delar av Onoff drivs vidare, säger Sten Schröder.

Och konkursförhandlaren Lars Eric Gustafsson, han räknar alltså med att själv kunna gå i land med det, som företaget inte lyckades med.

- Alla butikerna kommer att hållas öppna med närmaste veckorna, de flesta av dem är också väldigt attraktiva. Jag kan inte säga något speciellt om Norrköping. Men det finns köpare till dem alla, och jag tror att de kommer att finnas kvar.

En eller flera?
Om det sedan blir en enda köpare som tar över, eller om Onoff kan komma att styckas - det vill Gustafsson inte sia om.

- Nej, vi får se hur det blir. Och visst, konkurrensen i branschen är ju mördande.

Han räknar med, att det hela kommer att klarna inom en månads tid.

Sedan butiken i Domino lades ner är Ingelsta-butiken Onoffs enda i Norrköping. Där ville på måndagen ingen anställd yttra sig om läget.

- Vi säger inget utan hänvisar till koncernledningen, sade en av försäljarna till Folkbladet.

Det var när Onoff åren 1989-1990 förvärvade Resurskedjans nio butiker, som företaget etablerade sig i Norrköping.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om