Förslaget från tjänstemännen, styrgruppen för ett nytt stadsarkiv, var att arkivet skulle byggas på en central tomt, i hörnet av Norra promenaden och Packhusgatan. Ett A-läge som oppositionsrådet Sophia Jarl (M) tycker det är fel att lägga arkivet på. Hon menade att man borde titta på andra, mindre centrala lägen, utanför stadskärnan.
Ungefär samma linje är den styrande Kvartetten, S, KD, C och L, inne på. De förslog och fick igenom att ärendet skulle återremitteras, och att man ska titta på ytterligare lokaliseringsalternativ utanför innerstaden, men som samtidigt möter upp de krav som finns vad gäller tillgänglighet.
– Tittar vi på den utredning som finns pekar man mycket riktigt ut att ett av arkivets uppdrag är att tillgängliggöra arkivmaterialet och att man därför landar i den här mycket centrala placeringen. Vi tänker att det kan finnas placeringar som inte är mitt i innerstaden, innanför Promenaderna, med den här typen av läge, som fortfarande är väldigt tillgängliga och som också skulle kunna vara lämpliga, och det vill vi att man tittar på innan vi definitivt fattar beslut, säger Olle Vikmång (S), ordförande i kommunstyrelsen.
Enligt Vikmång är det inte för att tillmötesgå Moderaterna, utan för att Kvartetten tyckte själva att man bör titta på det ett varv till.
Tycker Kvartetten och du att det är en för central A-lägestomt som kanske ska vara till något annat?
– Vi har egentligen inte tagit ställning till det än, utan då måste vi först se om alternativen finns någon annanstans. Men det är klart att den tomten som är aktuell nu är ju ett väldigt attraktivt centralt läge, inte minst när nya resecentrum är på plats och Inre hamnen står färdigt, så är det ju ett jättespännande läge. Det är klart att det spelar roll.
Förslaget till beslut hade inför måndagen justerats från att notera en rapport till att förorda placeringen i kvarteret Skepparen på Saltängen, då tjänstemännen tycker att det är viktigt med ett politiskt ställningstagande om den nya placeringen, efter att Kvartetten förra gången gick in och stoppade förslaget om att bygga arkivet i skulpturparken bakom Konstmuseet.
– Politiken måste vara delaktig och inblandad i den här typen av stora lokaliseringar, säger också Olle Vikmång.
Nu blev det alltså återremiss, ett omtag stadsarkivarie Pernilla Matsson hoppas inte ska fördröja ett nytt stadsarkiv. Hon tycker att förslaget om hörnet vid Norra promenaden och Packhusgatan, ett centralt läge, var bra. Visionen är ett modernt stadsarkiv, som kan ta emot fler besökare och hela grupper.
Stadsarkivet finns i dag i rådhusets källare, trånga omoderna lokaler. Stadsarkivet har drygt 9 000 hyllmeter arkivhandlingar och 100 000 ritningar och kartor. Förutom frågor från allmänheten, medborgare som vill ta del av betyg, sin historia och sin fastighetshistoria, är det också mycket frågor från den kommunala förvaltningen.
– Det vi vill arbeta med, och som ett modernt arkiv bör arbeta med, det är föra ut arkivet till medborgarna, jobba gentemot skolorna, kunna ta emot studiebesök. Det kan vi inte i dag, säger Pernilla Matsson.
Matsson ser ett ökat intresse för historia, att man behöver gå tillbaka till källorna, för att se hur det verkligen var. Stadsarkivet är Norrköpings kommuns minne. Arkiven är en demokratisk basresurs i samhället, inskärper hon.