Oron för den höga särtaxan, 276 000 kronor per fastighet, är stor bland fastighetsägarna på Götens fritidsområde.
– Kostnaden är orimlig, säger Per-Olof Meyer, ordförande i Götens samfällighetsförening.
Föreningen, som äger en gemensam fastighet på området, har anlitat advokatbyrån Svensk Juristpartner för att driva frågan om en sänkt avgift för anslutning till det kommunala VA-nätet.
Formellt är det föreningen med den gemensamma fastigheten som är motpart mot det kommunala bolaget Norrköping Vatten och Avfall AB, men i praktiken berör utgången alla fastighetsägarna.
Samfällighetsföreningen har genom advokat Walter Sköldstam ansökt om prövning hos statens VA-nämnd och yrkat på att normaltaxa, ungefär hälften av särtaxan, ska gälla för utbyggnaden av vatten och avlopp till Göten.
Sakfrågan handlar om huruvida Norrköping Vatten och Avfall har rätt att ta ut särtaxa eller inte. Enligt lagen får man ta ut en särtaxa - om det är skäligt och rättvist.
– Göten anser att det är inte skäligt och rättvist att ta ut den här taxan, eftersom det inte finns några så kallade särförhållanden, säger Walter Sköldstam.
VA-nämnden har i nuläget avvisat ansökan, med hänvisning till att det är för tidigt, att utbyggnaden inte kommit tillräckligt långt, då inkoppling av vatten och avlopp beräknas först till början av 2017. Rättsligt heter det att VA-huvudmannen ska ha anvisat en förbindelsepunkt innan en prövning kan ske.
– Man har inte prövat det i sak, utan sagt att det är för tidigt att ta upp handläggning av målet. Om beslutet skulle stå sig får Göten återkomma med ansökan senare, säger Walter Sköldstam.
Beslutet har dock överklagats till Svea hovrätt. Göten vill ha en prövning parallellt med att utbyggnaden påbörjas, för att få veta vilken kostnaden blir.
Enligt Per-Olof Meyer har Norrköping Vatten och Avfall redan påbörjat processen med att ta in en entreprenör.
– De har för avsikt att börja nu under hösten, och att det ska vara färdigt till i slutet av nästa år, säger Per-Olof Meyer.
Göten ligger avsides beläget vid Roxens strand, nära Grensholms slott, mellan Norrköping och Linköping. Det finns 146 enskilda fastigheter inom området, varav cirka 30 är permanentboenden. Många av fritidshusen är små, kring 50 kvadratmeter.
Att införa en vattentoalett är ett krav, då man inte längre får ha en torrtoalett.
En bra hantering av vatten och avfall, för att minska föroreningar, är positivt, för framtiden, säger Per-Olof Meyer.
Men det är orimligt att anslutningsavgiften, och kostnader på 150 000 kronor innanför tomtgränsen, hamnar på totalt 400 000 kronor för en fastighet, menar han. Särskilt med tanke på att en fastighet på området just nu är till salu för 295 000 kronor.
Många använder också bara sina fritidshus under sommarhalvåret.
Nästan hälften av projekteringskostnaden på totalt 40 miljoner kronor består i en överföringsledning, från Vånga till Göten. Göten menar att det är orättvist att de ska ta hela kostnaden för en ledning som fler, utmed ledningen, kan ansluta till i framtiden. Göten pekar också på att man byggt ut VA på andra ställen i kommunen, då med normaltaxa.