Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Om tonåringar - för tonåringar

Tonåren är en besvärlig tid. I Rädda Barnens Ellen- och Allan-grupper på högstadiet får 14-åriga tjejer och killar en möjlighet att prata om sina funderingar om livet. I helgen samlades blivande projektledare från hela landet på Strömvillan i Norrköping.

Ellen och Allan. Sara Mühling och Olof Svensson från Rädda Barnen anordnade kursen för blivande projektledare, i Strömvillan.Foto: Robert Svensson

Ellen och Allan. Sara Mühling och Olof Svensson från Rädda Barnen anordnade kursen för blivande projektledare, i Strömvillan.Foto: Robert Svensson

Foto: Robert Svensson

NORRKÖPING2008-05-19 03:00
Utbildningen anordnades av Rädda Barnen och Rädda Barnens ungdomsförbund.43 deltagare i åldrarna 18 till 30 år, från hela landet, kom i helgen till Strömvillans fritidsgård för att utbilda sig till ledare för tjej- eller killgruppsprojekt i den egna kommunen.De ska i sin tur sedan utbilda ideella samtalsledare. I Norrköping är det ofta studerande på lärar- och socionomutbildningarna på Campus Norrköping som ställer upp som samtalsledare, för att få en inblick i hur tonåringar idag tänker, berättar Sara Mühling, en av de kursansvariga på Rädda Barnens regionkontor i Norrköping.I Norrköping har man i flera år drivit Ellen-grupper för tjejer i åttonde klass, på skolor och fritidsgårdar. Under vintern har man även haft en Allan-grupp på Ektorpsskolan, för killar i samma ålder.Frågor som kan komma upp är: Duger jag som jag är? Hur ska jag göra för att inte hamna utanför? Tanken är att ungdomarna genom Ellen- och Allan-grupperna ska stärkas till att göra egna och självständiga val utanför kulturella föreställningar om kön och sexualitet.- Vi har ett rättighetsperspektiv, genusperspektiv och ett feministiskt perspektiv, säger Sara Mühling.Det handlar om att utmana och ifrågasätta traditionella förväntningar och föreställningar. Projektet bygger på FN:s konvention om barnets rättigheter.- Alla barn har lika värde och har rätt att inte bli dömda utifrån kön eller etnicitet, säger Olof Svensson från Rädda Barnens ungdomsförbund.Ellen- och Allan-gruppernas egen dokumentation sammanställs och publiceras i en rapport, där tjejernas och killarnas egna tankar och synpunkter lyfts fram.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om