Om du märker att din arbetskamrat super ? vänd dig till Arken

NORRKÖPING
Super din arbetskamrat?
- Reagera direkt, säger Bengt Bäck på Nätverket Arken. Vi är så dåliga på att bry oss om varandra. Rädda att lägga oss i.

– Det är bra att kända personer går ut och pratar om sina alkoholproblem, säger Harald Nilsson och Bengt Bäck från Nätverket Arken. Då ser folk att det kan drabba vem som helst. Det har också ändrat synen på alkoholism.
FOTO: ROBERT SVENSSON

– Det är bra att kända personer går ut och pratar om sina alkoholproblem, säger Harald Nilsson och Bengt Bäck från Nätverket Arken. Då ser folk att det kan drabba vem som helst. Det har också ändrat synen på alkoholism. FOTO: ROBERT SVENSSON

Foto:

Norrköping2002-09-30 00:00
Plötsligt är kollegan sjuk titt som tätt. Alltid olika åkommor som inte yttrar sig helt normalt. Flextiden utnyttjas maximalt. Tecknen blir fler och fler.
Det är svårt att veta hur man ska bete sig när man börjar misstänka att någon på jobbet har alkoholproblem. Då är det bra att vända sig till experter. Sådana som Harald Nilsson och Bengt Bäck på Nätverket Arken.
- Det är ofta arbetskamrater som ringer till oss, berättar Bengt Bäck. Nästan alltid har de anat att något är fel utan att kunna sätta fingret på något speciellt. Och i nio fall av tio stämmer aningarna.
Vi dricker allt mer alkohol med allt vad det innebär. Drygt tio procent av Sveriges vuxna befolkning har alkoholproblem. Det betyder 12 000 Norrköpingsbor. Av dem är ungefär 500 kända av de sociala myndigheterna. Resten har jobb, hem och familj. Varje dygn dör 22 personer i Sverige till följd av alkoholmissbruk.

<b>Kvinnor dricker mer</b>
Kvinnorna har i allt högre utsträckning tagit över männens beteende. 1950 gick det en kvinnlig alkoholist på 50 män. I dag är var tredje alkoholist kvinna.
- Vi tror att alkoholism är ärftligt eller beror på en taskig uppväxt, säger Bengt Bäck. Att det är en speciellt personlighetstyp som drabbas. Visst kan det vara allt det där, men det vanligaste är att vi dricker alkohol på ett felaktigt sätt. Och speciellt kvinnor, som tål alkohol sämre än män. De dricker sig snabbare till ett beroende.
Förr söp männen i helgerna, de tog några rejäla groggar och kvinnorna drack kaffe. I dag går vi ut efter jobbet och tar en öl.
- Ta en sjuksköterska som exempel, säger Harald Nilsson. Efter en dag på jobbet går hon ut med sin arbetskamrater och tar en öl eller två. Det är ju bara positivt egentligen. Men någon i gruppen vill stanna kvar. En sjuksköterska som går av sitt pass klockan fem på eftermiddagen, går ofta på klockan sju på morgonen igen. Skulle du vilja möta en sjuksköterska som varit ute och festat på natten och inte är klar i huvudet när hon ska dela ut medicinen?
- Var och en får göra vad de vill på fritiden, men när det påverkar jobbet blir det en annan sak.

<b>Dyrt missbruk</b>
Alkoholmissbruk kostar både samhället och arbetsgivare stora summor varje år.
Nätverket Arken är en ideell organisation som funnits i Linköping sedan 1995. Arken står för Arbetsmiljö, Rehabilitering och Kamratstöd. Grundtanken är att arbetsgivare och fackliga organisationer ska samverka för att tillsammans uppmärksamma arbetsmiljöproblem som missbruk, men även mobbning, kränkande särbehandling och andra former av ohälsa.
- Om man upptäcker ett alkoholmissbruk i ett tidigt skede, kan det räcka med att det blir uppmärksammat för att man ska komma tillrätta med problemet, säger Bengt Bäck. Men om personen i fråga redan blivit alkoholist, klarar man det inte på arbetsplatsen. Då måste man koppla in beroendekliniken i Linköping. Och där hjälper vi till med kontakter.

<b>Förebyggande</b>
Nätverket Arken jobbar först och främst förebyggande.
- De flesta har ett arbete, säger Bengt Bäck. Därför är arbetsplatser en suverän arena att jobba på.
Många företag är medlemmar i Arken, både kommunala och privata. Medlemmarna får utbildning och information. Dessutom får de hjälp med att ta fram en policy och handlingsplan.
Om ett företag har en anställd med alkoholproblem hjälper Arken till med handledning och motivationssamtal.
- Cheferna får utbildning i att klara av det svåra samtalet, säger Bengt Bäck. Men vi ser också till att alla på en arbetsplat har en grundkunskap i missbruk. Alla känner någon som dricker för mycket.
Den här veckan är Harald Nilsson och Bengt Bäck på Vrinnevisjukhuset för att sprida information om Nätverket Arken.
- Vi hoppas kunna etablera oss här i Norrköping också, säger Harald Nilsson. Tillsammans med Östgötahälsan erbjuder vi alla företag i Norrköping utbildning.
De flesta människor tycker inte själva att de dricker för mycket.
- När vi är ute på arbetsplatserna brukar vi ställa ut en dator i fikarummet, där de anställda själva kan kolla hur mycket de dricker på en vecka, säger Bengt Bäck. Reaktionen blir ofta "oj då, blev det så mycket".
Och den som bara tar en lättöl till lunchen varje dag kanske ska tänka på att det är lika mycket som att dricka nio 75:or sprit på ett år.
- Ingen kan vaccinera sig mot alkoholism, säger Bengt Bäck.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om