Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Olyckan var en skönhetsoperation

Att iscensätta trafikolyckor för att få en nyare och finare bil eller att få ersättning för den dyra skönhetsoperationen.

Foto: Dan Hansson / Svd / TT

NORRKÖPING2015-05-25 06:30

Det är några exempel på försäkringsbedrägerier som uppdagats på sistone.

Iscensatta trafikolyckor, som tidigare har varit ett storstadsproblem, har nu ökat även i Östergötland.

– Vi har haft flera sådana fall, säger skadechef Patrick Petersson på Länsförsäkringar Östgöta och berättar att man arrangerar en trafikolycka med sin redan defekta bil för att få ersättning som överstiger bilens värde.

Bedrägerier med skönhetsoperationer ökade för några år sedan. Försäkringstagaren försöker finansiera dyra plastikingrepp utomlands med sin reseförsäkring.

– Vi hade nyligen en person som sa att hon hade slagit i näsan och behövt göra en näsoperation.

När personen kom hem lämnade hon in kvitton från sjukhusbesöket och vid en närmare koll visade det sig att sjukhuset endast sysslade med skönhetsoperationer.

Så om någon har brutit näsan eller spräckt ögonbrynen på resan så drar ni öronen åt er?

– Jo, den röda tråden brukar vara att det händer något som kräver akutvård utomlands, säger Patrick Petersson och berättar om det även förekommit att östgötar försökt få ut försäkringspengar för fettsugningar och bröstförstoringen.

– Ofta visar det sig att ingreppen varit planerade långt innan resan.

Försäkringsbolagen är skyldiga att utreda alla misstänkta bedrägerier. För det östgötska försäkringsbolaget gick cirka 150 ärenden vidare till en fördjupad utredning under förra året. Endast ett fåtal utreds av polis och ännu färre leder till åtal.

– När vi misstänker bedrägeri är det viktigt att alltid starta en utredning, oavsett om det handlar om mycket eller lite pengar, säger Patrick Petersson.

Han framhåller att de inte försöker få fast så många brottslingar som möjligt utan att det viktigaste är att få folk att inte göra så här.

– Många inser inte att de begår ett allvarligt brott. Vi tar alltid ställning till om ett ärende ska polisanmälas, fortsätter Petersson.

Han menar att branschen har blivit bättre på att upptäcka varningssignalerna.

– Vi jobbar mycket med att identifiera trender, säger Patrick Petersson och ger ett konkret exempel: Det blir en tydlig ökning av skador i samband med lansering av ny iphone-modell.

Uppskattningsvis mellan fem och tio procent av alla skadeutbetalning som görs varje år är försäkringsbedrägerier vilket kostar mellan 2,5 och 5 miljarder kronor, enligt länsförsäkringar.

– Bedrägerier gör att våra ärliga kunder drabbas av högre pris på sina försäkringar, säger Patrick Petersson.

Vanliga bedrägerier

Att medvetet förstöra sin mobil för att kunna använda ersättningen till en nyare modell.

Arrangera en trafikolycka med sin defekta bil.

Sälja sin bil utomlands och sedan anmäla den som stulen.

Åka utomlands för en skönhetsoperation och med stöd av ett falskt kvitto hävda att det handlade om en akut sjukhusbehandling.

Medvetet lämna oriktiga uppgifter i en hälsodeklaration vid tecknande av en liv-, sjuk- eller sjukvårdsförsäkring.

Källa: Länsförsäkringar Östgöta

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om