Olika lätt få kontaktförbud

I Norrköping och Eskilstuna ansöker ungefär lika många om kontaktförbud, men i Norrköping beviljas mer än dubbelt så många.

Stora regionala skillnader i hur många kontaktförbud som beviljas.

Stora regionala skillnader i hur många kontaktförbud som beviljas.

Foto: Pontus Lundahl/TT

NORRKÖPING2019-02-06 17:00

Av alla ansökningar om kontaktförbud förra året beviljades drygt en fjärdedel, men det finns stora regionala skillnader. Det visar färsk statistik från Åklagarmyndigheten, som nyhetsbyrån Sirén tagit del av.

– Att många ansökningar får avslag finns det många orsaker till. Den främsta orsaken är att förutsättningarna för kontaktförbud inte är uppfyllda. Det är inte alla gånger så lätt att få kontaktförbud, säger Mehrdad Sanaei, kammaråklagare på Åklagarmyndighetens utvecklingscentrum i Göteborg.

Det kan till exempel handla om vilken relation personerna har till varandra, eller att informationen från polisen till de sökande är ofullständig. Av drygt 11 000 ärenden 2018 beviljades drygt 3 000. Cirka 1 000 ärenden avskrevs och drygt 7 000 fick avslag. Det har sett ungefär likadant ut varje år sedan 2015.

Regionalt finns det stora skillnader mellan åklagarkamrarna. I Norrköping var 2018 antalet ansökningar 219, i Eskilstuna 216. I Norrköping beviljades 36 procent kontaktförbud, men endast 16 procent i Eskilstuna.

– Utifrån de undersökningar som Åklagarmyndigheten tidigare har gjort har man inte kunnat se att de här skillnaderna beror på att åklagarnas handläggning är olika. Åklagare, var de än befinner sig i landet, tillämpar kontaktförbudslagstiftningen på ett likartat sätt, säger Mehrdad Sanaei.

– Vi är på gång med en ny tematisk tillsyn som inleds i år. Syftet är att undersöka om det finns brister och om tidigare brister har minskat och enhetligheten har ökat, fortsätter han.

FAKTA:

Åklagare beslutar om kontaktförbud. Kontaktförbudet förbjuder en person att ta kontakt med en annan person. Syftet är framförallt att förebygga hotfulla och farliga situationer. Kontaktförbud får meddelas om det finns en klar och konkret risk att en person ska utsätta en annan person för brott, förföljelse eller andra allvarliga trakasserier. Förföljelse kan innebära att någon vid upprepade tillfällen på ett mycket påträngande eller besvärande sätt söker kontakt med någon mot dennes vilja genom till exempel besök, telefonsamtal eller brev.

Källa: Åklagarmyndigheten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om