Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Olagliga soptippar i skogen

FINSPÅNG: På minst ett tiotal platser i kommunen har folk dumpat trädgårdsavfall och sopor rakt ut i skogen. Räknar man in trädgårdsavfall som dumpas vid bostadsområden blir de "privata" soptipparna ännu fler. På Finspångs kommuns bygg- och miljöförvaltning upplever man att problemet är stort.

På vägen mot Bönergården, efter att man svängt av riksväg 51, har någon slängt ut trädgårdsavfall och sopor i skogen. Liknande "privata" soptippar finns på flera ställen i kommunen. Foto: Ellinor Lundmark

På vägen mot Bönergården, efter att man svängt av riksväg 51, har någon slängt ut trädgårdsavfall och sopor i skogen. Liknande "privata" soptippar finns på flera ställen i kommunen. Foto: Ellinor Lundmark

Foto:

Norrköping2007-07-19 06:00
- Det är en hel del nedskräpning, säger miljö- och hälsoskyddsinspektören Kerstin Andersson på Finspångs kommun. Det förorsakar oss jobb och det är irriterande. Jag tycker att det har blivit mer nu.
Förra veckan upptäcktes att någon slängt ett helt bohag i skogen i närheten av Kalbo.
På vägen mot Bönergården, när man svängt av riksväg 51, ligger en annan sophög med trädgårdsavfall och hushållssopor slängda i skogen.

Många anmälningar
Det är bara två av flera skräphögar som finns runt om i skogarna i kommunen.
Ungefär en gång varannan vecka får kommunen ta emot anmälningar om att folk hittat sophögar ute i skogen.
- Det startar ofta med trädgårdsavfall, sedan blir det ofta sådant som man städar ur garaget som hamnar där, säger Kerstin Andersson.
Kommunen har inga resurser att åka ut och ta bort alla sophögar, men när avfallet är miljöfarligt ser man ändå till att försöka ta bort det. Det kan då till exempel handla om bilbatterier eller spillolja i dunkar. Men ofta får skräpet ligga kvar. Då blir det markägaren som får städa upp.
Trots att det är gratis för privatpersoner att slänga skräpet på tippen väljer flera att åka ut i skogen med skräpet.
- Det är ju inte företagsavfall som ligger ute i skogen, det är enskildas avfall, det syns tydligt, säger Kerstin Andersson.

Trädgårdsavfall
Ett annat problem är de sophögar med trädgårdsavfall som ofta uppstår vid olika bostadsområden. Efter hand brukar annat skräp läggas på sophögarna. Skyltar där det står att man inte får slänga skräp, som sätts upp av kommunen, respekteras inte och ibland rycks de upp och slängs iväg.
- Man får inte lägga något på någon annans mark, vad det än är, säger Kerstin Andersson. Man vill inte ha det på sin egen tomt, och man lägger det inte på grannens tomt för då blir det ett jävla liv, så därför lägger man det på kommunens mark.
- Man kan ju förstå dem som inte har bil, men då har man grovsophämtning. Men de här som har en släpkärra och åker ut i skogen kan ju lika gärna åka till tippen. Det kostar inget för en enskild person. Ibland är det väl så att de inte kan passa de tiderna eller också tror de att det kostar något.

Bryr sig inte
- Hur man än försöker går informationen inte fram. De som gör så här är nog inte så öppna för information, de har redan en bestämd uppfattning. De funderar nog inte överhuvudtaget, säger Andersson.
Det är svårt att få tag i dem som är ansvariga för nedskräpningen och det är sällan som nedskräpningen leder till någon strängare åtgärd från kommunens sida. Om man vet vem som förorsakat nedskräpningen brukar man ge personen ifråga en chans att städa upp, innan man går vidare. I något fall har det blivit tal om vitesföreläggande. Kerstin Andersson kan inte påminna sig något fall då nedskräpningen lett till polisanmälan.
- Man kan bli polisanmäld och man kan bli åtalad, fast det är väldigt svår bevisföring, säger hon.
Att få skogsbolag att stänga av mindre skogsvägar kan vara en lösning på problemet, tror Kerstin Andersson. En annan är att folk som ser nedskräparna skriver upp bilnumret och anmäler det till kommunen. En tredje lösning kan trots allt vara mer information från kommunens sida. Men att helt komma tillrätta med problemet verkar vara svårt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om