Sifoundersökningen är gjort på uppdrag av fackförbundet Jusek och visar att kunskapen om hur föräldraförsäkringen fungerar brister hos såväl unga som gamla. Var fjärde person mellan 18 år och 29 år tror felaktigt att mamman har rätt till fler dagar med föräldrapenning och bland befolkningen i helhet tror var tredje person att det fungerar så.
Magnus Hedberg, vd på Jusek, tror att det delvis beror på att de två månader som är öronmärkta till pappan slarvigt kallas pappamånader.
– Vissa kan tolka att pappor bara har rätt till de två månaderna, därför är det viktigt att säga just öronmärkta månader, säger Magnus Hedberg.
Undersökningen visar också att 63 procent av de som svarade tycker att det är viktigt att män och kvinnor delar lika på föräldraledigheten.
– En konsekvens av okunskapen skulle kunna vara att män tar ut färre föräldradagar och i förlängningen drabbar det kvinnors löneutveckling och pensioner, säger Magnus Hedberg.
Hedberg berättar att de på Jusek har kollat på lönestatistiken hos deras medlemmar och det visar att runt 40 års ålder drar mäns löner iväg, jämfört med kvinnors, vilket i förlängningen drabbar pensionerna. En del av förklaringen är icke-jämställd fördelning av föräldradagar.
– Även de som tar ut lika många dagar drabbas av det här eftersom föreställningen om att kvinnor är hemma mer med barn gör det mer osäkert för arbetsgivare att anställa kvinnor, säger Hedberg.
Läs mer i Folkbladet tisdag.