Oklart om etnisk diskrimineringsdom överklagas
Domen som i veckan föll i det uppmärksammade diskrimineringsmålet i Norrköping är ofullständig. Det hävdar fackförbundet SKTF:s förbundsjurist Martin Wästfelt. Men det är oklart om den överklagas.
Den 56-årige mannen med bosniskt ursprung ansåg sig vara mer välmeriterad än den kvinna som fick jobbet, men hans ansökan lades undan eftersom företaget redan hunnit anställa en kvinna när ansökan kom in. Företagets skäl att anställa henne innan innan ansökningstiden gått ut var "fullt godtagbara", skrev tingsrätten i sin dom.
- Är det så att arbetsgivaren får handla helt efter eget godtycke? Det är en av flera frågor jag skulle vilja ha tydligare svar på, säger Martin Wästfelt.
"Inget samband"
Tingsrätten skriver i domen att det inte finns något samband mellan etnicitet och bolagets beslut samt att det inte varit något önskemål att diskriminera invandrare.
- Det är oklart rättsläge och svår lagstiftning så det är kanske inget märkligt att en tingsrätt, som inte är van att prova sådana här saker uttrycker sig otydligt.
- Men jag menar att vi inte behöver visa en avsikt, utan det räcker med att effekten blir sådan. Det är en fråga som inte är alldeles lätt men som jag tycker besvaras litet för kort, säger Martin Wästfelt.
56-åringen krävde 150.000 kr i skadestånd från företaget, men döms istället att betala rättegångskostnaderna på 25.000 kronor. Den kostnaden står dock SKTF för, eftersom fackförbundet valt att företräda 56-åringen och bevilja honom rättshjälp. Att den enskilda personen står som part beror på att bolaget inte omfattas av något kollektivavtal.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!