Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Oklart hur många som rymt

Det är oklart hur många som är på rymmen från sina fängelsestraff i Östergötland. Två har avvikit från Skenäsanstalten säger personal på anstalten. Fyra har avvikit under sommaren uppger polisen. Kriminalvården kommer med ytterligare en ny siffra, enligt dem är det sex personer som avvikit från Skenäsanstalten.

Platsbristen är ett stort problem på våra fängelser och resulterar i att personer som inte borde sitta på öppen anstalt ändå hamnar där. Platserna på Kumla (bilden) och andra slutna anstalter räcker inte till.
FOTO: PRESSENS BILD

Platsbristen är ett stort problem på våra fängelser och resulterar i att personer som inte borde sitta på öppen anstalt ändå hamnar där. Platserna på Kumla (bilden) och andra slutna anstalter räcker inte till. FOTO: PRESSENS BILD

Foto:

NORRKÖPING2004-08-12 06:00
Totalt är det 15 interner som avvikit från sina fängelsestraff från tre anstalter i Östergötland. Det är den öppna anstalten Skenäs på Vikbolandet, den slutna behandlingsanstalten Roxtuna i Linköping och Skänningeanstalten som är en öppen anstalt utanför Skänninge. Norrköpingsanstalten är det i dagsläget ingen person som avvikit ifrån. Sex personer har avvikit från Skänninge och tre från Roxtuna enligt Kriminalvården.

Olika uppgifter
I polisens register är det fyra interner från Skenäs som avvikit under perioden juni till och med augusti. Men på Skenäsanstalten hävdar man att det bara är två som saknas.
- Det är bara två som avvikit. De andra har kommit tillbaka, hävdar Göran Degerhed, tf anstaltschef på Skenäsanstalten.
Den 12 april avvek en person dömd till ett års fängelse för bland annat grovt bedrägeri. Person nummer två avvek den 31 juli, dömd för snatteri och tillgrepp av fortskaffningsmedel i sex månader.

Helt öppet
Men enligt personalen skulle siffran på rymlingar kunna vara mycket högre. Anstalten i Skenäs är en så kallad öppen anstalt, utan murar och staket. Det enda som talar om för internerna att de befinner sig utanför anstaltens område är en skylt med texten "Här slutar fritidsområdet" och utanför den är de i princip rymlingar.
- De flesta som kommer till oss har ett ganska kort fängelsestraff och vill verkställa det. Om de ville skulle många fler kunna rymma än vad som faktiskt gör det, tror Göran Degerhed.
Det är mellan fem till tio personer per år som avviker från Skenäs och hittills är det ingen som helt har försvunnit utan alla har kommit tillbaka antingen självmant eller gripits av polis.

Saknas resurser
Det vanligaste förfarandet är att en person inte återvänder från en permission. Då skrivs en rapport som faxas till polisen där personen blir efterlyst. Men polisen har inte tillräckligt med resurser för att aktivt leta efter de efterlysta.
- Det beror helt på vad de har dömts för men på de som avvikit från de öppna anstalterna åker vi sällan och letar efter. Att de grips är nog mycket tack vare det som vi kallar polisintuition, säger länsvakthavande polisbefäl Torbjörn Pettersson.

Återvänder hem
De som rymmer är ofta vanemänniskor som drar sig till samma bostadsområde som de kommer ifrån.
- Det är ofta en känsla av att man borde åka och titta där och det är ofta så vi griper dem, fortsätter Torbjörn Pettersson och berättar om en man som greps för någon dag sedan i Motala.
- Vi visste var han bott och när vi åkte dit så kom han ut från en lägenhet. Men de andra som är efterlysta får vi leva med, det är inget som vi har resurser att aktivt leta efter. Det skulle ta alldeles för mycket tid.


<span class=Rub1>Platsbrist det stora problemet

<span class=Ing1><B>NORRKÖPING
Dödshot, slagsmål och droger. Den stora platsbristen på slutna fängelser resulterar i att många personer som inte borde placeras på en öppen anstalt ändå hamnar där. Det gäller både anstalten i Skenäs och Skänninge.
- Det kommer in droger och det är omöjligt att hålla efter på en öppen anstalt, förklarar Christer Jansson, ställföreträdande kriminalvårdschef i Norrköping.</B>

I Östergötland har vi två öppna anstalter, Skenäs och Skänninge. På båda vistas idag personer som inte ska finnas där. Det handlar om personer med missbruksproblem som, sedan 1991, ska vårdas på slutna anstalter där de inte kan få tag på droger.
- Det här är idag det stora problemet inom de öppna anstalterna. Det skapar tumult och bråk, säger Christer Jansson och räknar upp slagsmål och hot både mot personal och mellan interner som en dagligvara på de öppna anstalterna.

Platsbrist
Det är bristen på platser inom kriminalvårdens slutna anstalter som skapat problemet. Många flyttas tidigare till en öppen anstalt för att ge lediga platser åt nya dömda. Många kommer även direkt till den öppna anstalten trots att de enligt bestämmelser inte ska placeras där.
Det innebär att personer som inte borde vara på en öppen anstalt ändå kan hamna där.
- Är man inne i ett aktivt missbruk så ska man placeras på en sluten anstalt. Det är ett hopplöst arbete att leta efter narkotika på en öppen anstalt. Det handlar om så stora områden som de vistas på att det är rent omöjligt att hålla efter, säger Christer Jansson.

Hotfulla
Det kan även vara personer som är hotfulla, någon som startar ett bråk eller råkar i slagsmål. Det händer också att två dödsfiender som suttit inne samtidigt hamnar på samma öppna anstalt.

Lång tid att byta plats
Det handlar om så kallade konstellationsproblem, där det bästa sättet är att flytta på någon av personerna till en annan anstalt. Men med dagens platsbrist tar det lång tid att byta plats för en person. Istället får de placeras i så kallade observationsceller. Celler som tidigare ofta stod tomma.
- Förr användes de nästan aldrig men nu är det sällan som de inte används, förklarar Christer Jansson.
De flesta som är intagna på en öppen anstalt vill verkställa sitt brott men missbrukarna skapar tumult och bråk på avdelningarna och kan vara en anledning till att någon inte orkar vara kvar utan rymmer.
På Skenäs och Skänningeanstaltens beskrivning står det att man inte tar emot narkotikamissbrukare. Så är alltså inte fallet enligt Christer Jansson och det är idag ett mycket stort problem.
- Den enda lösningen är att helt ta bort missbrukarna från öppenvården och följa de bestämmelser som satts upp. Det måste finnas fler platser, konstaterar han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!