Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ökat tryck på socialtjänsten: "Det är en stor utmaning"

Socialstyrelsen publicerade nyligen en rapport som visar att orosanmälningar om barn som far illa ökar i hela landet. Norrköping är inget undantag. Detta tror man beror på flera orsaker men vissa nya anmälningar kan härledas direkt till den annorlunda vardagen under pandemin.

Yvonne Thilander, socialdirektör i Norrköping.

Yvonne Thilander, socialdirektör i Norrköping.

Foto: Rikard W Larsson

Norrköping2021-01-13 16:00

Nationellt sett har orosanmälningarna ökat med fem procent. Norrköping ligger 0,1 procent under rikssnittet. 

Enligt Socialstyrelsen kan en förklaring vara en större anmälningsbenägenhet. Det finns dock stora lokala variationer. Yvonne Thilander, socialdirektör i Norrköping, tror att utvecklingen i staden till viss del har att göra med den demografiska ökningen.

– Vi har kunnat se en ökning av orosanmälningar under de senaste fyra åren. Det har vi förväntat oss eftersom andelen barn och unga blir fler i Norrköping, säger hon.

– Om orosanmälningar har ökat under året på grund av corona törs vi inte säga i dagsläget. Vi har ännu inte hunnit analysera 2020 års uppföljning.

Socialstyrelsens rapport visar dock att kommuner ser fler anmälningar i kölvattnet av stängda gymnasieskolor och fritidsgårdar samt inställda aktiviteter och sommarjobb. Åtgärder som lett till en ökning av ungdomar som bråkar, tar droger eller begår andra brott.

– Det här är inget som jag med säkerhet kan säga att vi ser i Norrköping men vi har haft den farhågan. Vi vet att skolor och kontakter med andra är friskfaktorer för barn och unga, berättar Yvonne Thilander.

Hur klarar Norrköping det ökade trycket på socialtjänsten?

– Det ökar behovet av myndighetsutövare hos oss som kan utreda anmälningar. Under hösten har vi försökt förstärka på dessa enheter men det är en stor utmaning. 

– Socialsekreteraryrket är nog det yrke i Sverige som har högst omsättning, framför allt när det gäller att utreda barn och unga, så vi gör nyanställningar hela tiden. Vi försöker även förstärka genom att omfördela resurser. 

– Sedan behöver vi lyfta fram till politiken att vi behöver förstärka myndighetsutövningen ytterligare.

En annan utmaning för socialtjänsten är hur man ska bedriva sitt arbete smittsäkert. Att utreda nya anmälningar går nämligen inte att göra på distans.

– Vi har vidtagit att vi har tillgång till skyddsutrustning. Men många gånger när det gäller barn är det svårt att hålla distans.

– När det gäller uppföljningar med de som redan får behandling eller är placerade kan man använda Skype eller liknande men inte när vi behöver följa upp en orosanmälan. Då behöver vi träffa både barn och föräldrar, säger Yvonne Thilander.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!