Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ökat tryck på Matbanken – "De känner skam och skuld"

Matbanken som delar ut matkassar till människor i nöd har märkt ett tydligt ökat tryck de senaste månaderna. "Vi får samtal från åtta, tio nya hushåll per vecka", säger Eva Sjövall, pedagog i vuxen - och diakoniverksamheten i S:t Johannes församling.

Behovet har vuxit de senaste åren, men tydligast ökning märks de senaste månaderna. "De behöver hjälp att sätta mat på bordet för dagen", säger Eva Sjövall, pedagog i Svenska kyrkan.

Behovet har vuxit de senaste åren, men tydligast ökning märks de senaste månaderna. "De behöver hjälp att sätta mat på bordet för dagen", säger Eva Sjövall, pedagog i Svenska kyrkan.

Foto: Louise Åsenheim

Norrköping2022-10-26 14:00

I cirka tio år har Svenska kyrkan samarbetat med Ria Hela människan kring matutdelning till människor som inte har pengar till att sätta mat på bordet. Det kallas för Matbanken och sen ett år tillbaka finns de i Navestad kyrkas församlingshem, mitt emellan Silver- och Guldringen. 

Hjälpinsatsen bygger på två delar, dels en baskasse med matvaror som köps in av Svenska kyrkan, dels av skänkta varor från butiker och grossister. Var fjortonde dag åker Ria runt och hämtar in det gåvogivarna skänker, vilket sen sorteras och delas ut dagen efter av personal och ideellt arbetande i Svenska kyrkan. Just nu finns det 80 hushåll på "Matbankslistan" och det delas ut matkassar till cirka 30 hushåll varje gång.

– Vi kan inte hjälpa alla utan det blir de som vi har skapat en relation med. Vi utreder alltid behoven innan vi delar ut till någon. Hur stor är familjen? Har de varit i kontakt med försörjningsstöd? Sen beslutar vi om vi ska hjälpa till en gång eller flera gånger, berättar Eva Sjövall.

I takt med de ökande priserna på mat och annat har allt fler börjat höra av sig till Matbanken. De senaste två, tre månaderna får de i snitt åtta till tio nya samtal i veckan från folk som behöver hjälp. Det rör sig om människor i alla åldrar, barnfamiljer, pensionärer, arbetslösa, sjukskrivna, men också folk som har jobb. Och det är delvis en ny "målgrupp" som ringer. 

– Det är personer som aldrig tidigare sökt hjälp, och så plötsligt så går det inte ihop.  

Hur reagerar de som får en matkasse?

– Det är mycket tacksamhet, men det är också många som har svårt att visa det för de känner skam och skuld. Det är viktigt att vi stärker dem i att de gör ett klokt val, säger Eva Sjövall.

Vi går mot en lågkonjunktur, gör det dig orolig?

– Ja, det gör det faktiskt. Vi funderar mycket här på hur det ska bli, när vi märker att trycket ökar. Vi ser ju en desperation hos många människor, och vi vill ju inte bara säga nej. Även om vi inte kan hjälpa alla med mat så måste vi försöka hjälpa personen vidare. Det handlar om att se en människa i nöd.

Pengarna som församlingen handlar mat för kommer från kollekt och från olika fonder. Men pengarna räcker inte till.

– Vi är många organisationer som brottas med det här. Vi försöker hitta sätt att hjälpa.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!