Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ökat tryck på äldreomsorgen

NORRKÖPING
Norrköpingsbor mellan 65 och 79 år blir 2000 fler fram till 2010. Även gruppen äldre över 85 år ökar under perioden medan 80-84-åringarna minskar.
Samtidigt går en betydande del av vårdpersonalen själva i pension under perioden.
Slutsats: trycket på den kommunala äldreomsorgen ökar betydligt de kommande åren.

Norrköping2002-04-12 00:00
Det här framgår av kommunens redovisning av omsorgsverksamheten förra året.
Under de allra närmaste åren är det den äldsta gruppen som ökar, dvs personer över 85 år. De många 40-talisterna kommer stormande om ca fem år.
I år är 21.100 personer i Norrköping över 65 år.
I och med att det blir fler äldre så ökar också vårdbehovet. Den största omsorgsinsatsen kräver demenssjukdomarna. En siffra som nämns i rapporten är 10 procent av befolkningen över 65 år.
Det skulle betyda ungefär 2000 Norrköpingsbor i behov av demensvård.
- Risken är att det är för lågt räknat eftersom förekomsten av demens stiger så kraftigt med ökad ålder, konstateras i rapporten.
I gruppen 85-90 är räknar man med 21 procent, över 90 år beräknas ca en tredjedel vara demenssjuka.

<b>Stroke och fakturer</b>
Andra sjukdomar och skador som ökar med stigande ålder är bl a stroke och frakturer.
En del av omsorgen är hemtjänsten. Ca 2300 personer har den servicen idag. Även det behovet ökar självfallet med stigande ålder.
Målet är nu att all hemtjänstpersonal ska ha minst undersköterskeutbildning. Idag har ungefär hälften av personalen den utbildningen. Hemtjänsten har också fått mer och mer arbetsuppgifter av sjukvårdskaraktär.
Fler äldre och tyngre arbetsuppgifter innebär också stora krav på personalsidan.
Inom tio år har 25 procent av dagens anställda avgått med pension. Det är ca 500 personer.

<b>700 personer behövs</b>
Ytterligare 700 personer behövs för den utbyggda äldre- och handikappomsorgen. Detta samtidigt som populariteten bland vårdutbildningarna sjunkit..
Förutom kommunerna så behöver också landstingen mer personal - av samma skäl som kommunerna.
- Fortsatt arbete för att långsiktigt tillgodose behovet av kompetent personal i äldre- och handikappomsorg måste prioritera, som det står i rapporten.
Av den utvärdering som gjorts konstateras att den fysiska omvårdnaden och tryggheten för de äldre får klart godkänt. Det är den sociala delen som är det stora problemet. Ingen har tid att prata och umgås med de äldre.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!