Mer än en tredjedel av svenskarna, 35 procent, har fått ett ökat intresse för att köpa lokalt producerade produkter i jämförelse med före utbrottet av covid-19. Det visar Orklas Hållbarhetsbarometer, som kartlägger svenskarnas syn på hållbart vardagsliv. Undersökningen bygger på en webbaserad studie bland 1 000 svenskar som genomfördes av Ipsos under oktober 2020.
Reko-ringar finns på många ställen i landet och är ett sätt för lokala matproducenter och konsumenter att mötas. Beställningarna sker på Facebook och överlämningen av varorna sker på en förutbestämd tid och plats. I Norrköping startades konceptet 1 mars 2018 av Anki Sjögren. Att efterfrågan ökat under pandemin är något hon skriver under på.
– Ja, det märks både på konsumenter och producenter i reko-gruppen. Men även privat. På något sätt har corona gjort att folk har fått upp ögonen för att det finns väldigt många småföretagare runt omkring i närheten, som man kanske vill gynna och få att överleva. Då har folk även upptäckt att det finns en massa bra mat. Varför köpa import i affären när det finns från en gård tre kilometer bort?
– Det är ju tragiskt att en pandemi ska dra in för att folk ska förstå det, säger hon.
Hon märker också att antalet producenter som säljer genom reko-ringen har ökat.
– Många har ju blivit av med sina säljkanaler när alla marknader har blivit inställda.
Exakt hur stor ökningen varit under 2020 är svårt att säga men hennes egen försäljning har fördubblats.
Tror du intresset kommer finnas kvar efter corona?
– Ja, jag tror det. Man hör på folk att de tycker det är kul att gå och prata med producenterna. Det är inte bara en vara utan någon har gjort den här åt dig, och du kan ställa frågor.
Hon medger att det stundtals varit svårt att hålla utlämningarna corona-säkra när trycket varit stort.
– De flesta producenter har ett bord framför sig så att konsumenterna inte kommer så nära. Så försöker vi få folk att hålla avstånd i köerna.
Hon har också uppmanat folk att åka ensamma till utlämningen och inte stanna kvar och småprata som annars utan att åka direkt hem.
– Jag känner att än så länge är butikerna öppna, och det är tryggare att handla maten utomhus än inomhus. Sen måste var och en tänka till, säger Anki.
En annan av producenterna som upplevt en ökad efterfrågan under pandemin är Marcus Pettersson, som tillsammans med sambon Jenny Stockberg driver företaget Godare. De har cirka 600 djur, framför allt får och nötkreatur, som betar på gården utanför Söderköping och på marker i Gryt och Sankt Anna skärgård. Marcus säljer ungefär hälften av sina produkter genom reko-ringarna och levererar regelbundet i både Linköping, Norrköping och Söderköping.
– Jag känner verkligen att det fick fart i våras och somras, det är en jättefördel för oss, säger han.
Vad beror det på tror du?
– Det är nog en ökad medvetenhet om sårbarheten i samhället tror jag, generellt. Man vill veta vad det är man äter, äktheten i varor. Nu kan vi ju inte ta i hand, men hypotetiskt sett, att kunna ta den som producerar i hand och kunna lita på vad som hänt under uppfödningen. Sen behöver det inte bara bero på corona utan det är ju en upplyft klimat- och miljödebatt också, säger Marcus.
Under 2020 har företaget haft en 40-procentig produktionsökning och han uppskattar att han fördubblat försäljningen genom just reko-ringarna.