Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ökat fusk på universiteten

Alltfler studenter fuskar. Förra läsåret anmäldes 44 elever på Linköpings universitet för fusk. Av dem blev 37 avstängda från undervisning.

NORRKÖPING2005-10-12 06:00
Fusket ökar stadigt. Under hela 1980- och större delen av 1990-talet var fusk något ovanligt. Några enstaka elever blev anmälda och avstängda. Det är egentligen först under 2000-talet som studenterna lärt sig fuska ordentligt.
- Olika tekniska lösningar har gjort att det blivit lättare att plagiera, säger Christina Hammarstedt, sekreterare i disciplinnämnden på Linköpings universitet. Dessutom har det blivit många fler studenter.
Det är internet som öppnat nya vägar till fusk. Studenterna hämtar texter på nätet utan att hänvisa till källan.
- Det är olika typer av rapporter och andra inlämningsuppgifter, säger Christina Hammarstedt.
En del kopierar hela uppsatser och lämnar in.

Teknologer värst
Teknologerna har fuskat mer än studenterna på fil fak. Läsåret 2002/2003 var det till exempel 37 teknologer som anmäldes för fusk mot 8 studenter på fil fak. Förra läsåret, 2004/2005, var det för första gången fler fil fak-studenter som fuskade. Då anmäldes 21 studenter på filosofiska fakulteten mot 18 teknologer.
Det är fler studenter som fuskar i Linköping än på Campus Norrköping.
- I Linköping finns det ju många fler studenter än i Norrköping, säger Christina Hammarstedt. Det finns fuskare i Norrköping också.

Krafttag
Nu har Linköpings universitet tagit till krafttag för att stoppa fusket.
- Jag har inga siffror för den här terminen än, säger Christina Hammarstedt. Men jag har en känsla av att fusket faktiskt minskat något. Och det tror jag beror på att både lärare och examinatorer på de olika institutionerna varit mycket tydliga med vilka regler som gäller. Eleverna vet att deras arbeten kommer att kontrolleras. Då blir lusten att fuska mindre.
Den som fälls för fusk kan bli avstängd från undervisningen i upp till ett halvår. Det är disciplinnämnden som bestämmer straffet.
- För att bli fälld ska man ha haft uppsåt att fuska, säger Christina Hammarstedt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om