Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ökat fusk - men inte i Östergötland

Bidragsfusket ökar.
Förra året ledde 447 fall till polisanmälningar - 14 procent fler än 2002.
29 av fallen kom från Östergötland.
- De flesta handlar om tillfällig föräldrapenning, säger Per Aronsson, försäkringschef på Försäkringskassan i Östergötland.

"Sparar" pengar - Försäkringskassan.
FOTO: SCANPIX

"Sparar" pengar - Försäkringskassan. FOTO: SCANPIX

Foto:

NORRKÖPING2004-03-17 06:00
Det är Riksförsäkringsverket, RFV, som under 2003 anmälde närmare 450 fall av bidragsfusk. Året innan hamnade 390 fall hos polisen. Stockholm "toppade" statistiken, 227 av de polisanmälda fallen gjordes där. Därifrån kommer också den värste fuskaren, en 58-åring som sedan 1998 ersatts för förlorad arbetsinkomst. Han tvingas nu betala tillbaka drygt en miljon kronor, varenda krona han fått i bidrag.
Skåne och Östergötland var andra distrikt där anmälningarna ofta ledde till polisutredningar.
Flertalet av fallen, 140 stycken, gäller tillfällig föräldrapenning. I Östergötland var nästan hälften av de polisanmälda fallen, 12 stycken, av den typen.
- Antingen har personen jobbat, eller så har barnen varit på dagis ändå. Eller så har de redan uppbutir A-kasseersättning. Cirka tio procent fuskar medvetet, många har godtagbara förklaringar och har bara missuppfattat reglerna, påpekar Per Aronsson.
Andra grupper där fusket är utbrett är bland dem som får bostadsbidrag och underhållsstöd.
- Det är inte ovanligt att man uppger ensamboende vid skilsmässor och separationer, men ändå bor kvar hela familjen. Då handlar det om medvetet fusk. Kombinationen att då både ta ut bostads- och underhållsstöd är inte ovanlig i de fallen, säger Per Aronsson.
Sammanlagt fick Försäkringskassan i länet förra året in cirka 500 anmälningar om bidragsfusk.
Totalt sparade "kassan" i Östergötland 5,5 miljoner kronor åt staten under 2003, enligt deras egna beräkningar.
- Av dem är 2,3 miljoner en frukt av samverkande utredningar med de andra aktörerna, betonar Per Aronsson.
Försäkringskassan i länet har också satsat medvetet på riktade kontroller under de senaste tre åren, berättar han.
- Det senaste vi gjort är att kontrollera dem som tagit ut tillfällig föräldrapenning vid fler än tio tillfällen under ett år. Där är tendensen att det fuskas i 30 procent av fallen, avslöjar Per Aronsson.
Bara under det senaste halvåret har 600 försäkrade och 6500 perioder kontrollerats. Totalt återkravsbelopp för dessa: en halv miljon kronor.

Samarbete
För att göra granskningarna mer effektiva samarbetar Försäkringskassan numer med bland annat Norrköpings Kommun, Kronofogdemyndigheten, Migrationsverket och folkbokföringen.
Ändå var antalet polisanmälda fall faktiskt färre än under 2002.
- Då hade vi ett 40-tal i Östergötland. Det troliga är också att det blir fler under 2004 än förra året eftersom vi fortsätter rikta insatserna mot gruppen som tagit många dagar för tillfällig föräldrapenning, påminner Per Aronsson.
Dessutom ska studenter som uppbär bostadsbidrag, pensionärer med bostadstillägg samt personer som misstänks ha skenseparerat och därför har bostadsbidrag och/eller underhållsstöd också kontrolleras noggrannare under det här året.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om