Ökande ohälsa drabbar kvinnor
NORRKÖPINGSjukskrivningarna blir allt fler och det är framför allt kvinnorna som har drabbats hårt av den ökande ohälsan i landet. Det visar återigen en ny rapport. Denna gång är det TCO som sammanställt olika siffror. Sjukfrånvaron i Östergötland är hög.
I sin rapport lyfter TCO fram skillnader mellan kvinnor och män och mellan landets kommuner. Det visar sig att i Österrgötland har kvinnorna ett betydligt högre sjukpenningtal jämfört med männen. Likadant ser det ut i övriga landet. Kvinnornas sjukpenningtal i Östergötland har dessutom ökat från 20,3 till 25,8 för under förra året.
Sjukpenningtalet bygger på antalet ersatta dagar med sjukpenning per försäkrad person enligt försäkringskassan.
<b>Sjukast i Motala</b>
Bland männen har ökningen gått från 11,7 till 13,9. När det gäller skillnader mellan kommunerna i länet är både kvinnor och män sjukast i Motala. Friskast är man i Österbymo tätt följt av Finspång.
Det så kallade ohälsotalet bygger på samma sak som sjukpenningtalet men har också med sådant som rehabiliteringspenning, förtidspension samt sjukbidrag.
Norrköpingsborna har ett mycket högre ohälsotal än exempelvis Linköpingsborna. Och åter igen är skillnaderna mellan kvinnor och män stora. Kvinnornas ohälsotal för 2000 är 67,8. För männen är det 41,6 i Norrköping. Linköpings ohälsotal är de lägsta i länet, 52,1 respektive 29,8 för kvinnor och män. Både ohälsotalen och sjukpenningtalen har ökat jämfört med 1999. Ohälsotalet för landet som helhet år 2000 är 47,5.
Enligt statistik från Riksförsäkringsverket, RFV, är kvinnors andel av alla sjukfall i landet drygt 60 procent. För bara några år sedan var lika många män som kvinnor sjuka. Medan männen legat kvar på samma nivå i omkring tio år blir allt fler kvinnor sjukskrivna. Det är en utveckling som kommer att fortsätta, menar RFV.
<b>Fem veckor</b>
Under förra året var den arbetsföre invånaren i Sverige i snitt sjukskriven nästan fem veckor. Sjukfrånvaron tenderar att vara generellt högre ju större arbetsplatsen är.
TCO:s ordförande, Sture Nordh, skriver i ett förord till rapporten att alla nedskärningar som gjort i dag har ett högt och allt tydligare pris. Dessutom pekar han på att skillnaderna i sjukskrivningar mellan kvinnor och män inte är en naturlag. "De har tidigare inte funnits och de behöver inte heller bestå".
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!