I en färsk rapport från Länsstyrelsen Östergötland, där man inhämtat information från länets kommuner och andra aktörer i Östergötland, redovisas stor oro bland länets livsmedelsproducenter. Exempelvis säger Sveriges Gris Företagare (SGF) att varje producerad slaktgris innebär en förlust på 336 kronor för producenten. Äggproducenter rapporterar också om omfattande förluster enligt rapporten. Där handlar det om mellan sex och sju kronor i förlust per producerat kilo ägg.
Enligt analysen är det de höjda priserna på foder, el och drivmedel som skapar förlusterna. Länsstyrelsen uttrycker en oro för att minskad lönsamhet riskerar att leda till minskade djurbesättningar eller avvecklade verksamheter. "Vilket påverkar den svenska livsmedelsförsörjningen", skriver man i sin samlade bedömning. I sammanhanget nämner man också att det fortfarande finns en osäkerhet kring säsongsarbetskraft från Ukraina.
– I nuläget finns det inte någon generell risk för brist på livsmedel i Sverige, men om den reducerade lönsamheten leder till minskade djurbesättningar eller avvecklade verksamheter kan den svenska livsmedelsförsörjningen påverkas på längre sikt. Det är bekymmersamt eftersom livsmedelsproduktionen är en av grunderna i att ha en god beredskap, säger Carl Fredrik Graf, landshövding i Östergötland i en skriftlig kommentar.