Den regionala kulturplanen tas fram vart fjärde år. Den nya versionen gäller perioden 2024 till 2027. Planen ska beskriva hur kulturen i Östergötland ska utvecklas de kommande åren och ligger också till grund för fördelning av statliga medel.
Kulturplanen är en del av kultursamverkansmodellen, som när den infördes flyttade pengarna närmare varje region för fördelning.
– Kulturplanen är central för all regional kultur. Det handlar inte bara om att slå fast viktiga mål och strategier för det regionala kulturlivet, utan är också helt avgörande för att Östergötland ska få ta del av nödvändiga statliga kulturmedel, säger Per Larsson (KD), ordförande i regionutvecklingsnämnden.
– Östergötland har varit ganska framgångsrikt. Dels hade vi redan från start stor tyngd på stora institutioner, som gjorde att vi från start låg ganska bra till. Sedan har vi på senare år lyckats få med till exempel Klostermuseet i Vadstena i samband med att det togs in i Östergötlands museum. Vi har också Shakespearefabriken som tidigare hette Shakespeare på gräsgården i Vadstena, och Rejmyre Art Lab.
– Det som är lite ovanligt för Östergötland är att både Linköping och Norrköping framför allt, men nu även Vadstena är med och finansierar inom ramen för kultursamverkansmodellen. Ofta är det bara regionen som är medparten i finansieringen, men i Östergötland har de stora kommunerna sedan lång tid tagit ett stort ansvar, framför allt när det gäller Östergötlands museum och de institutioner som ingår numera i Scenkonst Öst: Östgötamusiken, Östgötateatern och SON.
Kulturplanen har arbetats fram i dialog med länets 13 kommuner, kulturverksamheter, kulturskapare och civilsamhället. Nu är planen ute på remiss. Vem som helst kan lämna synpunkter på planen.
I förslaget presenteras tre strategiska mål. Det första rör breddat deltagande och ökad spridning. Regionen vill öka mångfalden, bland annat genom att fler konstnärer och utövare med olika bakgrund ska ta plats i kulturlivet och genom större och bredare publik.
– En verkligt viktig del är att våra institutioner verkar i hela Östergötland, säger Per Larsson.
– Det måste också vara lätt för alla, på olika sätt, att ta del av kulturen, fortsätter han och talar om ett uppdrag för institutionerna att jobba med differentierade priser, som studentpris eller pensionärspris.
Det andra målet lyfter fram konstnärlig utveckling och ökad kvalitet. I det tredje målet vill regionen ta tillvara på kulturens kraft och värden i samhällsutvecklingen. Kulturen ska ses som en kraft inom demokrati, ekonomi, företagande, integration, jämställdhet och hälsa.
– Det ska vara attraktivt att bo och leva här och då är kulturen en viktig del av det, att det finns ett rikt kulturutbud.
– Kultur bidrar både till värden som demokrati och folkhälsa, men också till regionens attraktivitet och besöksnäring och kan ha tillväxtfrämjande effekter. Det är lätt för oss politiker att tänka, när man har en vård i kris och annat, att har vi verkligen råd att satsa på kulturen? Men dels är det jämförelsevis väldigt lite resurser som går till kulturen, och det ger så mycket annat som inte kan mätas i siffror i regionens bokslut, säger Per Larsson.
Också en regional biblioteksplan, som ska främja en stark biblioteksverksamhet i länet, är ute på remiss.
Beslut om både kultur- och biblioteksplanen fattas av regionfullmäktige under hösten.