Klockan 16.30 på torsdagen bekräftade Kalix kommundirektör att de utsatts för en hackerattack som slagit ut stora delar av kommunens IT-system. Hackarna har begärt en lösensumma av kommunen. Men skulle det här kunna hända i Norrköping? Vi ringde upp Niklas Ohrmér på Norrköpings kommun, för att höra hur han ser på vad som hänt Kalix. Han jobbar bland annat med att hålla koll på vilka attacker som sker mot datasäkerheten runt om i världen.
– Först ska man komma ihåg att vi inte riktigt vet vad som har hänt i Kalix. Men jag hoppas det ska kunna gå att dra några lärdomar av det. Sen ser inte våra system precis ut som Kalix system, så det är svårt att dra några slutsatser om vilken risk vi har att drabbas på liknande sätt. Vi måste helt enkelt vänta tills vi får reda på exakt vad som hänt.
Han tillägger:
– Samtidigt kan man aldrig säga att något är helt säkert. Sårbarheten ökar när vi har blivit alltmer teknikberoende och det är viktigt att verksamhet planeras så gott det går för att kunna bedrivas utan tillgång till IT-systemen, i alla fall under en kortare period, säger han.
Blev du överraskad över attacken mot Kalix kommun?
– Det är ovanligt att det sker något så här stort. Samtidigt ser vi emellanåt attacker som slår ut stora organisationer. Och i närtid hade det gått ut varningar om att en hackerattack kunde vara på gång. Vi har haft höjd beredskap under den senaste veckan. Det kom nyligen en varning från den kanadensiska regeringen och där hade man tagit ner några tjänster för att skydda sig, säger Niklas Ohrmér.
Effekten i Kalix blev att hemtjänsten inte längre kom åt digitala medicinlistor eller journaler. Kommunens 1 900 anställda som skulle få en tidig utbetalning av decemberlönen inför jul fick se sig blåsta på det när inte heller lönesystemet fungerade.
– Det är förstås en mardröm när något sådant händer. Vi jobbar hela tiden med att bygga upp ett skydd mot attacker mot våra system. Jag vill inte säga hur ofta de här attackerna sker. Men det händer alla kommuner att det görs försök att störa driften, säger han.
Kan du säga något om hur attackerna ser ut?
– Det vanligaste är att det skickas mejl med länkar med skadlig kod. Det har vi god beredskap för att klara. När det gäller större attacker jobbar vi hela tiden med att vara förberedda, säger Niklas Ohrmér.