Ohållbart för vården

NORRKÖPING Regeringen föreslår att samtliga arbetsgivare ska få rätt att begära sjukintyg av de anställda redan från första sjukdagen.
Syftet är att gynna människors hälsa men har även andra effekter. Inom vården är man orolig för ett ökat tryck som gör situationen ohanterbar.

Krävs på sjukintyg från första sjukdagen.      Foto: Erik G Svensson Scanpix

Krävs på sjukintyg från första sjukdagen. Foto: Erik G Svensson Scanpix

Foto:

Norrköping2007-04-14 06:00
Går den borgerliga regeringens förslag igenom innebär det att samtliga arbetsgivare har rätt att kräva sjukintyg redan från dag ett. Annars blir den anställda utan sjukersättning. En av förslagets följder är att mängden läkarintyg ökar och därmed får läkarna mindre tid att hjälpa patienter som är i behov av vård. Oron att förslaget ska leda till ett ökat tryck på vårdcentraler är stor.
- Jag förstår inte hur det skulle gå till resursmässigt, säger Ann Tolbacke, verksamhetschef på Såpkullens vårdcentral i Norrköping. Vi har ingen möjlighet att ta hand om personer som inte behöver vård.
Lasse Pettersson (vl) är ordförande i hälso och sjukvårdsnämnden och även han varnar för förslagets negativa effekter.
- Förslaget får inte betyda att det blir mer tryck på primärvården, säger han, primärvården jobbar på väldigt tunna marginaler redan nu, de mäktar inte med mer.

Mindre fusk
På den moderata riksdagsledamoten Gunnar Axén som är ordförande i socialförsäkringsutskottet låter det annorlunda. Han berättar att vissa arbetsgivare sedan tidigare haft möjlighet att kräva sjukintyg från dag ett och att trycket på vårdcentralerna inte är något att oroa sig för.

Långsiktig avlastning
- Det har inte varit ett problem tidigare och borde inte bli ett problem nu, säger han, dessutom kommer förslaget att innebära en avlastning på sjukvården långsiktigt.
Han menar att man genom att fånga upp missbruks- och sjukdomsfall tidigare ska kunna förhindra långtidsjukskrivningar som kräver mycket vård. Förutom en bättre folkhälsa hoppas Gunnar Axén att förslaget ska leda till att färre fuskar med sjukförsäkringen.

Företagsvård
Om förslaget skulle bli verklighet, säger Ann Tolbacke, Såpkullens vårdcentral, att man måste lösa sjukintygen på annat håll.
- Vi har som sagt ingen möjlighet att skriva en massa intyg, säger hon, företagen kanske kan anställa någon slags företagsläkare.
Detta är något Gunnar Axén tycker är en bra idé.
- Längre fram vill vi se vad företagsvården kan få för roll, det är ju en del av hälsovården som kan bli allt viktigare i sammanhanget.
Redan första januari år 2008 planeras regeringens förslag att sättas i verket.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om