Öga mot öga med en livs levande hövding
Först kom beslutet om att man får starta friskola i Kvarsebo. Sedan kom - landshövding Björn Eriksson! Igår gjorde han ett spontant besök i Kvarsebo, där glädjen fortfarande står högt i tak över Skolverkets beslut nyligen att tillåta startandet av en friskola. - Fortsätt att kämpa för er glesbygd och skola och höj gärna tonläget utåt i debatten, så att ni både hörs och syns mer. Ungefär som man gör på Vikbolandet, tyckte Björn Eriksson, vid sitt besök i Kvarsebo igår.
Trots att en friskola startar i Kvarsebo till hösten, kommer skolbussen att bli kvar för skjuts av vissa elever. Och på busshållplatsen har man skrivit en minnestext, angående den kommunala och numera nedlagda skola.Från vänster ses Lisa Sjöström, Annika Rydberg och Morgan Johansson.
Foto:
- Vi startar upp friskolan med låg- och mellanstadiet från förskoleklass till och med årskurs fem i höst, berättar Peter Harrison. Och vi räknar med drygt 20 barn från början, men i framtiden räknar vi med att även starta årskurs sex och vi hoppas att nå upp i cirka 60 barn framöver i vår friskola.
<b>+ Men ni kommer inte in i den övergivna gamla skolan?</b>
- Nej, det blir istället så att vi startar friskoleverksamheten i IOGT- lokalen, men förhoppningsvis får vi tillgång till den gamla skolan, med alla dess fina lokaler inklusive kök och gymnastiksal, någon gång i framtiden, trots allt, säger Peter Harrison.
- Det gäller bara att vi kommer överens om ett rimligt pris med kommunen för skolbyggnaden och det har vi ännu inte gjort. Vi erbjöd oss först att köpa den för en symbolisk krona men det sade kommunen nej till, men vi är beredda att förhandla med kommunen om en lämplig summa framöver. Men vi har inte råd med de drygt två miljoner kronor, som Norrköpings kommun tidigare nämnt.
- Just nu står den uppvärmda skolan tom, förutom en dagisavdelning, och kostar bara pengar. Liksom det fina och numera oanvända köket.
Rundtursbuss
Björn Eriksson och ett stort antal Kvarsebobor följde med i rundtursbussen, som bland annat åkte till IOGT-lokalen, där friskolan startar, men man besökte även den gamla och numera övergivna skolan, Hembygdsmuseet, kyrkans församlingshem och Kvarsebo IK:s idrottsanläggning.
- Det var jätteintressant att få se vad ni har och håller på med här i Kvarsebo. Ni verkar ha ett mycket starkt byalagstänkande här och det brukar räcka långt. Men var inte för blygsamma och ödmjuka bara, utan fortsätt visa att ni finns och vad ni vill, både vad gäller skolan, företagandet och mycket annat.
Östgötadagarna
- Kanske kan vi öppna vårt allt populärare program Östgötadagarna här någon gång framöver, funderade Björn Eriksson och uppmanade Kvarseboborna att ansöka om ett sådant arrangemang.
- När det gäller skolkampen, avslöjade Björn Eriksson, var jag själv med och kämpade om att få behålla skolan i Nockeby i Stockholm en gång i tiden och vi vann den kampen mot politikerna. Så där har jag stor förståelse för eran kamp här i Kvarsebo.
- Så man ska inte underskatta byalagsandan, framhöll Björn Eriksson. Det kan ofta börja med en fråga, som i det här fallet skolfrågan, och sen fortsätter man av bara farten med att kämpa för andra saker, som lanthandeln, kyrkan, ungdomsaktiviteter, företagandet och så vidare.
Knyts samman
- I Östergötland har vi idag hela 130 byalagsstrukturer runt om i glesbygderna och där invånarna ofta knyts samman via olika problem som man försöker lösa gemensamt. Och allra bäst fungerar det om man inte splittar befolkningen utan försöker ha med alla åldrar i gemenskapen, som här i Kvarsebo där idrottsklubben erbjuder allt från knatteverksamhet till de äldres boulespelande med PRO. Ett lysande exempel på denna form av gemenskap ute i en glesbygd.
- Dessutom vågar jag tro att ni är vinnarna i framtiden, med tanke på ökad utflyttning från städerna och bättre livskvalitet, även om ni just nu upplever stora kortsiktiga sparproblem angående den kommunala skolan.
- Men jag tror ni har lite att lära av Vikbolandet, som kommit ett snäpp längre än ni här i Kvarsebo, angående framtidssatsningar på turism, företagande och annat, tillade Björn Eriksson när han bänkade sig för ännu en liten sväng med rundtursbussen i Kvarsebo, innan det var dags att avrunda glesbygdsbesöket i Kvarsebo för den här gången.