Offer för drogerna

Sedan två år tillbaka har gruppen med unga psykiskt sjuka människor ökat markant. Efter att bara ha provat någon drog en gång blir verkligheten aldrig sig lik. De hör röster som de inte kan avgöra om de är verkliga och en rädsla och otrygghet som helt förändrar deras vardagen.

Norrköping2003-04-07 00:00
För två år sedan inkom drygt en ny ung patient per år. Under de senaste åren har man märkt av en dramatisk ökning på Psykosteamet i Norrköping. Av drygt 12 nya patienter per år är hälften yngre än 30 år.
- Det är få som vet att droger kan utlösa en latent sjukdom, berättar Heidi Häyrynen, sjuksköterska på Psykosteamet i Norrköping.
Där arbetar man med patienter som redan genomgått en utredning där man fastställt att de har en svårare psykotisk sjukdom. Bland de 200 patienterna finns det många under 30 år.
- De tappar verklighetsbegreppet, hör röster inne i huvudet och har svårt att avgöra vad som är verkligt eller inte, fortsätter hon.
Anki Rindstål Josefsson, sjuksköterska, har stött på den här gruppen tidigare men ser också att antalet unga ökat.
- Hasch kan ge en psykos bara efter att man provat en enda gång, förklarar hon.
De är båda förvånade över att denna risk med droger inte framkommer i diskussioner eller upplysningar. Få av de unga patienterna förstår vad som hänt. Att de drabbats av en livslång sjukdom och inte bara en ´dagen efter´ som kompisar berättat om.
- Många av deras kompisar har prövat och aldrig råkat ut för något sådant. Men oftast har de ingen sjukdomsinsikt. De förstår sällan att de är illa ute, säger Heidi Häyrynen.
En psykos innebär att personens sätt att uppfatta, tolka, förstå och agera gentemot omvärlden störs. Vanliga symtom är hallucinationer, vanföreställningar och osammanhängande tal. Vid ett sådant tillstånd är man i stort behov av direkt vård. Men det är en sjukdom som inte försvinner utan stannar hela livet ut men som går att behandla och medicinera till ett drägligt liv.
Ungdomarna drabbas av en sjukdom som kanske inte skulle utvecklats om de inte tagit drogen.
- Det är så tragiskt. Och de är oftast förvånade över det som hänt så plötsligt. De som är medvetna över förändringen är oerhört rädda och desperata efter hjälp, berättar Heidi Häyrynen.
Men till skillnad mot de lite äldre patienterna är de ungas situation helt annorlunda. De befinner sig mitt i livet ofta med en helt annan social situation. De har många vänner och ett nätverk av anhöriga och studiekamrater eller kollegor.
- Det ger dem en annan hjälp men en psykotisk sjukdom är oerhört jobbigt inte bara för personen som drabbas utan också för omgivningen.
Under hösten kommer en grupp inom Psykosteamet att börja arbeta mer riktat mot de unga. Till en början inrikta sig på vilken behandling och sysselsättning de behöver.
- För deras situation och ålder förändrar behandlingen. De behöver ett annat bemötande och en annan hjälp än de som är äldre. De har precis förlorat sina förmågor, förklarar Heidi Häyrynen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om