Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ödslig Träffpunkt

För flera månader sedan lade kommunen ner Ängslyckans dagcentral. Den omvandlades till en Träffpunkt. Och det skulle bli så bra, så bra.
Men verksamheten sjönk som en sten. När Ellen Ekvall kom dit på torsdagen var det bara sig själv som hon träffade där.
I själva verket tycks kommunen ha lagt en död hand över en blomstrande verksamhet.

Av Ängslyckans dagcentral gjorde Norrköpings kommun en Träffpunkt. Men sedan föll stället snabbt, och när Ellen Ekvall kom till lunchen på torsdagen var det bara sig själv som hon fick träffa där.
FOTO: ROBERT SVENSSON

Av Ängslyckans dagcentral gjorde Norrköpings kommun en Träffpunkt. Men sedan föll stället snabbt, och när Ellen Ekvall kom till lunchen på torsdagen var det bara sig själv som hon fick träffa där. FOTO: ROBERT SVENSSON

Foto: Fotograf saknas!

NORRKÖPING2003-12-12 06:00
Fram till den 1 september, då detta ännu var en av flera anställda bemannad dagcentral, brukade det komma i varje fall 40 personer till luncherna.
Därtill fanns välbesökta aktiviteter i stort sett varenda dag. Ängslyckan på gamla lasarettsområdet var som ett andra hem för många gamla.
Sedan Folkbladet i augusti skrivit om protesterna mot nedläggningen ordnades raskt ett möte med politiker och tjänstemän.
Där ordades det då om, att här skulle minsann inte läggas ner. Utan här skulle bli Träffpunkt, där de gamla skulle engageras till att sköta delar av rulljangsen.
- Vi måste hitta nya former, sa kommunalrådet Rita Lundin Eklund den gången. Ni kan också själva påverka vad ni vill göra.
Några dagar senare, den 1 september, klippte så kommunen bara av verksamheten på dagcentralen. Men av den halvtidsbemannade Träffpunkten har bara blivit något slags provisorium. Ingenting nytt har kunnat planeras.
De 40, som förut glammade till luncherna, har reducerats till kanske fem-sex. Ibland, som denna gråa decemberdag, färre ändå. Ellen Ekvall, trogen gäst på Ängslyckan sedan tio år, får nöja sig med att träffa sig själv.
- Det är hemskt tråkigt att det blivit så här, säger hon. Det är så många som man saknar nu, som sitter hemma i stället. Det är ju roligt att få träffa lite folk också, och här har varit så jättefint.

Sitter hemma
En bland de många vi saknar är Elsie Lundh, som på mötet i augusti försökte få politiker och tjänstemän att inse att "Kan ni inte få in i era huvuden att nu kommer folk att sitta hemma och bli sjuka på kuppen? Och behöva en massa vård i stället". När vi nu ringer upp henne säger hon, att just så är det nu på väg att bli.
- Vi är så besvikna och förbannade på kommunen så det är inte klokt. Jag har pratat med folk därifrån men inte fått några svar. Ingenting får vi veta.
- Jag känner till så många, som inte vill komma dit nu längre. Och Ängslyckan var ju en av de finaste dagcentralerna i hela stan.

Bingon kvar
Som en ljusglimt noterar hon i alla fall, att pensionärerna själva driver tisdagsbingon vidare. Då kommer det fortfarande folk. Och lite annat är det väl också som hålls igång på Ängslyckan - men då endast på sparlåga, inte alls som tills för några månader sedan.
Från andra kanaler erfar vi, att något till slut nu är på gång. Efter nyår ska en ordinarie halvtidstjänst äntligen tillsättas, så långt den nu räcker till. Trots idoga försök har vi dock inte lyckats få tag i någon av de ansvariga för närmare upplysningar om saken.
Bo Jönsson, programsekreterare på vård- och omsorgskontoret, säger att en del ju var lite speciellt med Ängslyckan och att det kanske är därför som skillnaden blivit så mycket större där.

Utdömt kök
Så t ex lagade en eldsjäl lunchmaten i det lilla köket, som emellertid dömts ut av kommunen. Därför tas maten numera från storköket på Sandbyhov. Men att betala färdtjänst till Ängslyckan för att äta storköksmat, som man därtill lika gärna kan få hemlevererad - nej, det har uppenbarligen inte varit så lockande.
- Men så är det på en Träffpunkt, maten kommer från annat håll, säger Bo Jönsson.
Han konstaterar, att antalet gäster på Ängslyckan "minskat drastiskt". Han har varit runt till dagcentraler för att väcka intresse för egen föreningsdriven regi. Men sådant är, som han också säger, "inte gjort i en handvändning".

Fungerar olika
När Folkbladet flikar in, att problemet på Ängslyckan snarare varit att där inte ens funnits någon, som kunnat väcka pensionärernas intresse säger Jönsson, att han inte vet exakt hur det är ställt just där.
- Men visst, träffpunkterna i kommunen är väldigt olika. Det finns de som fungerar bra också.
Fast om det blir något bevänt alls med forna dagcentralen på gamla lasarettsområdet, det återstår alltså ännu att se.
- Det känns ju rent ironiskt att de ska kalla ett ställe, dit folk inte längre vill åka, för en Träffpunkt, säger Elsie Lundh.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om