Runt om i landet har kommun efter kommun infört så kallade hälsoscheman för att genomföra heltid som norm inom vård och omsorg. Bakgrunden är att Sveriges kommuner och landsting ingått ett avtal med fackförbundet Kommunal om just detta. Men resultatet har i många fall blivit att personalen fått jobba fler men kortare pass, vilket fått hård kritik från personalen. Undersköterskeupproret Norrköping är bara ett av många initiativ som poppat upp i landet.
– Just nu ligger fokus på hälsoscheman. Men i bakgrunden ligger allt annat också, dålig arbetsmiljö, få arbetskamrater, säger Ann Björling.
Hon var en av de som protesterade mot förändringarna redan 2019, men det ledde inte till någonting.
Är det något särskilt som utlöst protesterna nu?
– Egentligen inte. Det är hela tiden något som utlöser frustration i vårt yrke. Det är otroligt många som mår dåligt på jobbet på grund av stress, dåliga scheman och fler arbetsuppgifter.
I Norrköping är skillnaden stor mellan hur många som har en heltidstjänst på pappret och som i praktiken jobbar heltid. Enligt siffror som SVT Öst tagit fram var 98 procent heltidsanställda inom vård och omsorg förra året, men bara 65 procent som verkligen jobbade heltid.
– Resten har gått ner i tid för att orka med, säger Ann Björling.
Enligt henne skulle den bästa och mest effektiva lösningen vara att öka bemanningen.
– De måste också ge sin personal mer inflytande över sin schemaläggning, och förstå att man tjänar på att ta hand om sin personal så de orkar jobba längre.
Just nu pågår en namninsamling både på nätet och fysiskt, där de hittills fått ihop närmare 1 000 namn. Namnunderskrifterna planerar de att lämna över vid en manifestation i samband med årets första möte med vård- och omsorgsnämnden.
– Vi ska manifestera tillsammans med de kollegor som kan komma ifrån och lämna över namnlistorna till ordföranden i nämnden. Vårt mål är också att få dit Magnus Johansson (vård- och omsorgsdirektör, reds anm.).
– Han är vår allra högsta chef i kommunen och han bör se och veta att det är så här illa det ser ut. Vi är inte bara några få som tycker så här utan det är många som inte fixar det här längre. Om vi ska ha en bra vård och omsorg i framtiden så bör man nog se om sitt hus.