Nytt system för en likvärdig skola

Kommunen satsar nu på ett pilotprojekt med ny IT-teknik för att skapa en likvärdig skola. Dessutom räknar man med att spara en hel del pengar.

Nytt system. Håkan Pettersson, Olle Johansson, Gustaf Andersson, Sara Ahlén och Kenneth Zetterberg diskuterar fördelarna.

Nytt system. Håkan Pettersson, Olle Johansson, Gustaf Andersson, Sara Ahlén och Kenneth Zetterberg diskuterar fördelarna.

Foto: Robert Svensson

NORRKÖPING2015-06-09 18:00

– Bakgrunden är att man här har jobbat på ett bra sätt, säger kommunalrådet Olle Johansson (S) på tisdagens pressträff på Ektorpsskolan.

Personal från Ektorpsskolan, Borgsmoskolan och Djäknepark har tillsammans arbetat med detta under tre år och bland annat gjort studiebesök i Åtvidaberg som ligger långt framme på området.

– Vi har arbetat tillsammans med eleverna som har kommit med synpunkter, säger Sara Ahlén, IT-pedagog på Ektorpsskolan.

Kommunen satsar nu 1,5 miljoner kronor i årets budget på ett pilotprojekt som syftar till att kontrollera att allt fungerar innan man utvecklar det i full skala.

– Att vi gick in i det här politiskt var för att vi såg behovet av en likvärdig skola i hela Norrköping, säger Olle Johansson.

Kenneth Zetterberg som är inhyrd IT-konsult berättar att man har hittat en lösning som förväntas ge både en kvalitetshöjning och en betydande kostnadsbesparing.

– Med den här lösningen kostar de 800 datorer som behöver köpas in 3 000 kronor styck istället för 11 000 och det är ju en trevlig ekonomisk bild att visa upp, säger Kenneth Zetterberg.

– Vi var tvungna att komma vidare, säger Ektorpsskolans rektor Marika Andersson och förklarar att man inte hade någon bra plattform.

Högstadieeleven Gustaf Andersson som går i nian har testat den nya tekniken och han har bara lovord att komma med.

– Det gamla funkade, men inte bra och här håller ju batteriet mer än i en kvart.

– Det finns ingen teknisk begränsning plattformsmässigt, så man kan alltid utgå från varje elevs behov, säger Håkan Pettersson, IT-tekniker på Ektorpsskolan.

Systemet bygger på gratisapparna Google apps for education och Cromebookdatorer. Projektet fungerar redan idag, men man väntar till skolstarten i höst med att testa den nya IT-plattformen och det nya digitala verktyget på Ektorpsskolan, Borgsmoskolan och Djäkneparksskolan samt på de fyra kommunala gymnasieskolorna. Konceptet för den digitala inlärningen förväntas bland annat ge en rejäl kvalitetshöjning, enklare inlärning, mindre teknikstrul och en betydande kostnadssänkning för skolorna. Första året beräknas kostnaden för inköp och projekt uppgå till 3,5 miljoner kronor. Andra året beräknas kostnaden bli lägre eftersom man inte längre har några projektkostnader då.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om