Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Nytt stödcentrum ska leda till arbete för ukrainare

Lärare, ekonomer, jurister och psykologer. 72 procent av deltagarna på Care Stödcentrum för ukrainska flyktingar har universitetsutbildning eller liknande. "De har många fina kompetenser och vill jobba", säger Lena Grafl, projektledare för Stadsmissionens nyöppnade stödcenter.


Lena Grafl är projektledare för Stadsmissionens Care stödcenter. Den här dagen ger hon bland annat tips på hur man skriver ett cv.

Lena Grafl är projektledare för Stadsmissionens Care stödcenter. Den här dagen ger hon bland annat tips på hur man skriver ett cv.

Foto: Louise Åsenheim

Norrköping2023-02-24 06:00

Den första februari drog projektet igång i Hemgårdens lokaler. Stadsmissionen har tilldelats medel från ESF, Europeiska socialfonden, för att starta ett stödcenter som fokuserar på att öka de ukrainska flyktingarnas anställningsbarhet. Samtidigt ska projektet bidra till hälsofrämjande aktiviteter och psykosocialt stöd. 

– Man kan ge en man en fisk, men det är bättre att ge honom möjligheten att fiska själv. Vi kan ge så många som vi kan kläder, skor och hygienartiklar, men det är bättre att låta människorna få möjlighet att försörja sig själva. Om man får ett jobb är det bättre för alla, säger Lena Grafl.

Projektet pågår till 31 augusti och deltagarna kommer från hela länet. 120 personer kommer att erbjudas plats men just nu är det en klass på 30 personer som samlas i Hemgården varje dag. 65 av deltagarna har kartlagts och bland dem har 72 procent universitetsutbildning. Till exempel finns ingenjörer, jurister och ekonomer i klassrummet.

– De vill jobba och är kunniga, säger Lena Grafl.

Men det är svårt att komma ut på den svenska arbetsmarknaden. Dagarna fylls nu av med allt från studier i svenska och datorkunskap till tips på hur man skriver ett cv och går på arbetsintervjuer. Projektet avslutas med sex veckors praktik, till stor del på Stadsmissionens egna företag.

– Stadsmissionen äger tre second handbutiker, och har både ett café och en restaurang. Vi har en yrkescoach som kan hjälpa till att beskriva affärsprocesser och där kan de få prova på att stå i kassan till exempel. Det kan vara jättenyttigt och en viktig erfarenhet.

Lena Grafl kom själv till Sverige från Ukraina för åtta år sen, och i arbetet med projektet har hon och de andra medarbetarna tänkt tillbaka mycket.

– Vi tänkte på hur det var när vi kom hit och vad som var våra svårigheter. Vilken hjälp hade kunnat förkorta vår väg till arbete? Vi tar deras hand och leder dem så att de ska undvika de fel som vi har gjort.

Utöver de egna praktikplatserna jobbar de mycket med att knyta kontakter med externa företag som behöver anställa eller kan ta emot praktikanter.

– Det är jätteviktigt att deltagarna får riktiga referenser.

Utöver det jobbar de också med att försöka validera den utbildning deltagarna har med sig från Ukraina.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!