- Tiden är mycket viktig, säger Anders Jönsson, initiativtagare och projektansvarig på Sjöräddningssällskapet.
Oljeutsläpp i vattenmiljön kan få stora konsekvenser - miljömässiga och ekonomiska. Även små utsläpp kan kosta miljontals kronor att sanera om oljan når stränderna. Den nya länsen i Norrköpings hamn ska just fortkorta tiden från olyckan till att åtgärder sätts in. För det kan handla om minuter. I havet sprids olja snabbt och om det blåser ännu snabbare.
- Det är 100 gånger billigare att sanera olja till havs än när den nått land, säger Anders Jönsson.
Kort varsel viktigt
Han fick idén efter att fartyget Fu Shan Hai kolliderade med ett annat lastfartyg i södra Östersjön 2003 och då släppte ut 1200 ton olja.
- Då tänkte jag att vi kan inte ha det så att vi från Sjöräddningssällskapet inte kan göra något vid ett oljeutsläpp, säger Anders Jönsson.
Det helt frivilligbaserade Sjöräddningssällskapet rycker nämligen ut med kort varsel. 15 minuter efter larm ska båten ha lämnat kaj, och att då ha med sig länsar ut till ett oljeutsläpp kan betyda hela skillnaden.
- Man kan se det som att vi lägger första förband. Efter att vi lagt ut länsarna är det sedan Kustbevakningen eller räddningstjänsten som sköter saneringen, säger Anders Jönsson.
Ungefär samtidigt med Fu Shan Hai-olyckan rangerade försvaret ut 26 pråmar som tidigare använts som släp bakom Stridsbåt 90. Pråmarna är mycket sjödugliga, klarar stor last och farter upp till 25 knop. Helt idealiska för några hundra meter läns, med andra ord.
Dyra meter
Men läns är dyrt, knappt 1000 kronor metern, så bara de 400 meter läns som ligger i Norrköpings hamn betyder oöverstigliga kostnader för Sjöräddningssällskapet. Därför letade man hjälp utifrån och oljeföretaget Nynas kom att bli huvudsponsor. Det är Nynas som bekostar länsarna och utbildningen för att hantera dem.
- Detta är en fantastisk idé som snabbt fått igång en helt ny typ av miljöskydd, säger Hans Östlin från Nynas.
Invigningen i går i Norrköpings hamn var den 25:e i Sverige. På så många platser runt kusten och de stora sjöarna ligger en pråm med länsar ständigt redo för utryckning. I de flesta fallen är det just Sjöräddningssällskapet som står för utryckningen, men i fallet Norrköping delar man ansvaret med Norrköpings hamn. Sjöräddningssällskapets bas i Östergötland är Arkösund, men man insåg att det var bättre att placera länsarna i hamnen. Även hamnpersonal samt personal från räddningstjänsten får utbildning i hanteringen av länsarna. Hamnen bistår också med en egen motorbåt så att man inte måste invänta just Sjöräddningssällskapets båt från Arkösund. Om en oljeolycka inträffar längre ut i Bråviken eller i kustbandet kan hamnens egen båt möta upp Sjöräddningssällskapets båt för effektiv transport av länsarna.
- Hela det här är ett samarbete i ordets rätta bemärkelse, säger Anders Jönsson.