Samtalsringen, en ideell förening som fokuserar på målgruppen killar i socioekonomiskt utsatta områden, startade för några år sedan i Norrköping.
I en samtalsgrupp, en gång i veckan, utom nu under pandemin då kontakt sker på annat sätt, träffas ett tiotal killar, i åldern 15 till 25 år, för att i en trygg miljö prata med varandra. Det handlar om att sätta ord på sina känslor, bryta den negativa självbilden, motverka machokulturen, möta inspirationsföreläsare och få nya förebilder.
– Det är samtal som förändrar liv, säger Oscar Orlenius, verksamhetsområdeschef vid Stadsmissionen.
Samtalsringen har även en pluggring, för studier, och en fritidsring, med olika aktiviteter, för ett tryggt häng.
Stadsmissionen kom i kontakt med Samtalsringen i våras, då det fanns en oro för vad som skulle hända då flera av ungdomars mötesplatser var stängda och sommarjobben försvann. Det resulterade i ett samarbete: projektet "Min sommar – mitt liv", med aktiviteter för killar i Norrköping och Linköping, där de gjorde "svenska saker", som att spela golf och vandra i skogen.
Nu är det dags för nästa steg: ett partnerskapsavtal, som möjliggör fördjupade insatser, en långsiktighet och som gör att Samtalsringen kan expandera och nå fler, gå lägre ner i åldrarna, jobba med fler grupper och finnas både i Norrköping och Linköping.
– Med Stadsmissionens erfarenhet, struktur och kompetens ser vi många goda möjligheter att utöka förutsättningarna för ungdomarna vi möter idag, säger Charbel Gabro, ordförande och medgrundare till Samtalsringen.
Stadsmissionen, som ser behov av integrationsinsatser för unga, ser i Samtalsringen en förening med närhet till målgruppen, ledare med många gånger egna erfarenheter av utanförskap, och en vilja att förändra på djupet.
Stadsmissionen i partnerskap med Samtalsringen kommer vända sig till barn och ungdomar i åldern 10–18 samt unga vuxna i åldern 18-25 år. Verksamheten kommer bestå av uppsökande verksamhet, samtalsgrupper, fritidsaktiviteter, läxhjälp, ledarskapsprogram och aktiviteter som ska hjälpa unga till studier eller arbete.
– Vi är väldigt glada för samarbetet, säger Meta Ryderstedt i styrelsen för Samtalsringen.
Hon har länge engagerat sig för ungdomar, även i Ett drogfritt Norrköping, då hon mött många unga som saknar framtidstro.