Nytt regelverk kostar 75 miljoner

Det skulle kosta 75 miljoner kronor för Norrköpings kommun att följa Socialstyrelsens nya regler om bemanning på äldreboenden.

Socialstyrelsen vill införa bindande regler om behovsanpassad bemanning på äldreboende. Många kommuner, däribland Norrköpings kommun, menar att detta blir för kostsamt. Nu ligger avgörandet hos regeringen.

Socialstyrelsen vill införa bindande regler om behovsanpassad bemanning på äldreboende. Många kommuner, däribland Norrköpings kommun, menar att detta blir för kostsamt. Nu ligger avgörandet hos regeringen.

Foto: Göran Billeson

NORRKÖPING2015-04-09 06:30

– Förslaget är bra men innebär stora kostnader för Norrköpings kommun. Dessutom är vi osäkra på vad Socialstyrelsen menar när det gäller" tillräcklig bemanning". Vad handlar det om i antal personal. Det undrar Magnus Johansson, vård- och omsorgsdirektör i Norrköping.

I kommunens remissvar till Socialstyrelsen konstaterar Norrköpings kommun att de nya reglerna skulle kräva fler biståndshandläggartjänster, fler enhetschefer, ökad administration, ökad bemanning dygnet runt på de särskilda boendena, samt ökade kostnader för kompetensutveckling och datorstöd. Detta skulle enligt kommunens egna beräkningar innebära en kostnadsökning på minst 75 miljoner kronor.

– Det handlar om kolossala summor och vi kan inte dra ner någonstans. Vi har andra stora utmaningar som väntar, säger Eva-Britt Sjöberg, (KD) ordförande i vård- och omsorgsnämnden.

Hon är noga med att påpeka att inga särskilda boenden i Norrköpings kommun, i dag är obemannade. På vissa demensboenden går dock personalen mellan olika avdelningar, enligt Sjöberg.

Socialstyrelsen vill skärpa föreskrifterna för bemanningen på landets äldreboenden, till att bli mer behovsanpassad. De nya reglerna är bindande och innebär att det ska finnas personal dygnet runt, som utan dröjsmål kan hjälpa de äldre. Socialnämnderna ska också fatta beslut där det framgår vilken omsorg var och en behöver, så att boendena ska kunna anpassa sin bemanning efter detta. Nämnderna ska också regelbundet följa upp att beslutad omsorg ges.

– Bara för att bemanningen inte fungerar överallt behöver Socialstyrelsen inte handla i panik och göra dessa förändringar. Jag anser att det är bättre att skynda långsamt. Dessutom är bemanningen beroende av hur brukarna mår och hur boendet är byggt. Jag tror att kommunerna och professionen själva klarar av att se till så behoven blir uppfyllda, säger Eva-Britt Sjöberg.

Lars-Erik Holm, Socialstyrelsens generaldirektör, anser däremot att de nya reglerna är nödvändiga.

– Reglerna behövs för att säkerställa att de som får plats på äldreboende, får en värdig, säker och individanpassad omsorg. Tillsynen visar att demenssjuka fortfarande lämnas inlåsta nattetid, säger Holm.

Enligt Holm upplever också många äldre att omsorgen inte är anpassad efter deras behov.

I måndags överlämnade Socialstyrelsen över föreskrifterna till regeringen för ett avgörande. Föreskrifterna skulle egentligen ha träff i kraft den 31 mars i år men har skjutits upp. Under förra året skickades förslaget till föreskrifter och allmänna råd ut till 75 remissinstanser, varav 54 svarade. 16 instanser avstyrkte förslaget och ytterligare nio instanser var kritiska till förslaget. 14 instanser ställde sig bakom förslaget.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om