Den eko-industriella parken på Händelö lyfts fram som ett föredöme när det gäller så kallad industriell och urban symbios.
Där finns ett flertal aktörer som samarbetar för att uppnå återvinning, återanvändning, minska utsläppen och ställa om till en mer cirkulär ekonomi.
– Det är ett unikt samarbete som vi ser här på Händelö som leder till en väldig stark resurseffektivitet och stora miljövinster. Det handlar om att det som är rest eller biprodukt i en produktion kan nyttjas som insatsvara i ett annat företags produktion, säger Erik Gotborn, strateg på Region Östergötland.
Nu ska Händelö Eco Industrial Park, som den kallas, ta nästa steg med hjälp av ett nytt samarbetsprojekt där även Norrköpings kommun, Region Östergötland, Norrköpings hamn och Linköpings universitet deltar.
Förhoppningen är att utveckla parken ytterligare, sprida den kunskap och erfarenhet som byggts upp kring industriell och urban symbios.
Projektet bedöms ha goda förutsättningar att leda till markant minskade koldioxidutsläpp, minskad elförbrukning och ett ökat nyttjande av förnybar energi.
– Det sker stora koldioxidbesparingar redan i dag med den samverkan som finns här och vi tror det finns stora möjligheter att kunna få till ännu större besparingar genom det här projektet, säger Gotborn.
Projektet kommer att pågå under tre år och har en budget på drygt 3,4 miljoner kronor.
Hälften finansieras av EU, den andra hälften av deltagande aktörer som bland annat innefattar Sankt Kors fastigheter, Nodra, Eon och Lantmännen Agroetanol.
– Vi är mycket nöjda att detta samarbete startas upp. Bio- och cirkulärekonomi är en viktig nyckel för att vi ska kunna tackla klimathotet. Vi ser fram emot att sprida våra erfarenheter om vårt fantastiska bioenergikombinat i Norrköping och hoppas samtidigt att detta initiativ leder till att vi utvecklar kombinatet ytterligare, säger Lars-Gunnar Edh, vd för Lantmännen Agroetanol.
Ytterligare en förhoppning är att projektet ska leda till att flera företag vill etablera sig på Händelö.
– Drömmen vore väl att kunna stå här om tre år när projektet går in i sin slutfas och kunna presentera företag som vill etablera sig i den här parken för att man ser de fördelar som finns här, säger Johan Rydberg, vd Cleantech Östergötland.