Lika bra att slå fast det med en gång. Begreppet romer är inte helt glasklart. I alla fall inte enligt Eleonor Frankemo som under måndagseftermiddagen berättade om sitt folks svenska historia som sträcker sig mer än 500 år tillbaka i tiden. Så gammal är nämligen den första skriftliga källan som bevisar att en romsk familj invandrat till Stockholm.
Eleonor Frankemo menar att begreppet romer är för luddigt i konturerna Det finns stora kulturella, språkliga och etniska skillnader mellan i huvudsak fem olika grupper som ska samsas inom samma familj, menar hon.
– Det har blivit för brett. Det är viktigt att kunna skilja på grupperna för att kunna sätta in rätt insatser. Man kan inte ha samma strategi för åtgärder för nyanlända för de som varit i Sverige i många generationer, säger Eleonor Frankemo.
Detta och mycket annat pratade hon om på Lilla Teatern i Norrköping på måndagseftermiddagen. Det var den befolkningsgren som hon själv representerar – Romanofolket Resande – som stod i centrum för en eftermiddag med föreläsningar, musik och mingel.
Själv fokuserar Eleonor Frankemo helst på kulturen. Det är kulturen som bär viktiga värden från generation till generation; musik, dans, kläder och mat.
Men det börjar bli bråttom. I takt med att de äldre faller i från försvinner också ovärderlig kunskap om det kulturella arvet.
Därför tycker hon det är viktigt att yngre människor intresserar sig för – och vågar stå upp för – sin romska identitet och kultur.
– Det är därför jag försöker vara en förebild. Det är extra viktigt med det politiska läget vi har nu med Sverigedemokraterna som växer.
För några år sedan upplevde hon ett tydligt uppsving. Fler yngre människor engagerade sig i romska föreningar och upptäckte glädjen och gemenskapen som man kan finna där. Därför kom rapporteringen om Malmöpolisens hårt kritiserade register över romer i Skåne som ett dråpslag för tusentals människor.
– En riktigt tung smäll för oss. Efter det var det många medlemmar som gick ur. De ville inte riskera att hamna i något register.
Eleonor Frankemo var för några år sedan med i en referensgrupp som bistod i tillkomsten av den bok som kulturdepartementet gav ut om övergrepp och kränkningar av romer under 1900-talet. Efter det erkännandet hoppas hon att arbetet mot att återta de kulturella värdena kan ta fart igen.