Nytt länssamarbete ska korta sjukskrivningstider
NORRKÖPINGEtt samarbete mellan försäkringskassan och landstinget i Östergötland ska förkorta långtidssjukskrivningarna i länet. Satsningen gäller hela länet, men till en början kommer koncentrationen att ligga på Norrköping och Motala. - I Östergötland ligger vi väldigt högt i statistiken över antalet långtidssjukskrivna. Det är bara i tre län i landet där det är värre. Det visar att vi måste göra något, säger Roland Nilsson, direktör på försäkringskassan i Östergötland.
- I och med det här projektet kommer vi att slå ihop våra kunskaper och erfarenheter, vilket förhoppningsvis kommer att innebära en bättre och mer effektiv behandling av långtidssjukskrivna, förklarar Roland Nilsson.
- Det innebär också att vi kommer att ha ett gemensamt sjukvårdsansvar, samkörda databaser och att vi tillsammans kommer att utveckla nya behandlingsplaner, fortsätter han.
<b>Ett första steg</b>
Satsningen är också ett första steg för att föra vidare den kunskap som de två organisationerna fått genom SOCSAM-projektet som framgångsrik testas i Finspång under de senaste åren.
- Vi hoppas kunna utveckla samarbetet på samma sätt som det fungerar i Finspång, så att även arbetsförmedlingen och de olika kommunerna kommer att bli involverade, säger Arne Johansson, landstingsdirektör i Östergötland.
- Det här samarbetet är också en garanti på att inte kunskapen som vi har fått från projektet i Finspång går oss miste, tillägger Roland Nilsson.
<b>Lagförslag</b>
I höst väntas regeringen presentera ett lagförslag som bygger på SOCSAM-projektet.
- Vårt samarbete är delvis en förberedelse inför det kommande lagförslaget, men hur det än blir med det så tror vi oss kunna tjäna på ett samarbete. Om det sedan är lagen som kräver det eller inte spelar ingen roll, förklarar Roland Nilsson.
- Det viktigaste är att vi kan förbättra möjligheterna för individen som är långtidssjukskriven, fortsätter han.
Målen för samarbetet är att minska antalet långtidsjukskrivna, men med hur stor andel är oklart.
- Det är svårt att säga med hur mycket vi kan minska antalet. Det beror på hur mycket resurser vi får, säger Roland Nilsson.
<b>Inleds i juli</b>
Att koncentrationen kommer att riktas mot Norrköping och Motala beror på att det är de områden som har flest långtidssjukskrivna.
- Dessutom finns det en god samverkanskultur i Norrköping. Den hoppas vi kunna ta vara på, säger Roland Nilsson.
Samarbetet inleds i juli 2002 och sträcker sig till och med december 2007.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!